Virksomhetsdata-modellering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Virksomhetsdata-modellering (engelsk: enterprise data modelling) er et fagfelt hvor man lager en grafisk modell av dataene til et foretak eller selskap. Typiske resultat fra slike aktiviteter kan være en modell av virksomheten bestående av entitet–relasjonsdiagrammer (ERD-diagrammer), XML-skjemaer (XSD) og en dataordbok med et kontrollert vokabular for virksomheten.

En slik modell av virksomhetsdataene kan gi virksomheten et oversiktsbilde. I virksomhetsapplikasjon-integrasjon (enterprise application integration, EAI) gjør virksomhetsdata-modelleringen det mulig å representere data med ett enkelt uttrykk slik at man kan bruks samme syntaks for XML-er til tjenester eller operasjoner som for den fysiske datamodellen for opprettelse av databaseskjema. For å hjelpe med utviklingen av en virksomhetsdata-modell brukes ofte datamodelleringsverktøy for ERD-diagrammer som også tillater brukeren å opprette en dataordbok.

Implementering av en virksomhetsdata-modell er nært knyttet til problemstillinger med datastyring (data governance) og dataforvaltning (data stewardship) innad i en organisasjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]