Hopp til innhold

XML Schema

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

XML Schema ble publisert som en W3C Recommendation i mai 2001, er et XML schema-språk. Det ble det første XML schema- eller «XML-form»-språket som fikk status som «anbefalt» fra W3C. Et XML Schema-dokument brukes til å validere XML-dokumenter med hensyn til struktur og innholdsformater.

Ettersom andre XML schema-språk eksisterer, som f.eks. RELAX NG, er det viktig å referere til språket som enten XML Schema eller W3C XML Schema, og alltid med ordet Schema med stor forbokstav. Det blir også referert med forkortelsen WXS. En XML Schema-instans kalles XML Schema Definition (XSD), og har som regel filtypen .xsd.

I sitt vedlegg av referanser anerkjenner XML Schema-komiteen påvirkningen fra DTD og andre tidlige XML schema-forsøk som Document Definition Markup Language (DDML), Simple Outline XML (SOX), XML-Data og XML data reduced (XDR). XML Schema-definisjonen har tydelig hentet elementer fra alle disse forslagene, samtidig som det er et kompromiss mellom dem. Av disse språkene er det to som fortsatt er i bruk og videreutvikles: XDR and SOX. Deres sponsorer, Microsoft and Commerce One, har begge annonsert at de ønsker å støtte XML Schema i all nyutvikling, så W3C XML Schema burde være den eneste i familien som kommer til å overleve.

Etter en XML Schema-basert validering, er det mulig å uttrykke et dokuments struktur og innhold gjennom datamodellen som ble forutsatt under valideringen. Denne samlingen av informasjon kalles Post-Schema Validation Infoset (PSVI).

XML Schema-dokumenter er bygd opp etter et gitt mønster eller design. De mest kjente er Salami Slice, Venetian Blind, Russian Doll og Garden of Eden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]