Dataforvaltning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dataforvaltning (engelsk: data management, omfatter blant annet data governance, som også kalles dataforvaltning på norsk[klargjør]) er prosessen med å sikre at virksomhetskritiske data for en organisasjon forvaltes på en strukturert og kvalitetssikret måte.

Motivasjon[rediger | rediger kilde]

I de senere år har det vært mange beslektede initiativ innen forvaltning av IT-infrastruktur. Det kan nevnes MDM, metadata, datakvalitet, med videre. Ingen av disse ivaretar organisasjonens totale behov mht forvaltning av data. Dette, sammen med erkjennelsen av at data representerer verdier på lik linje med fysiske gjenstander, har drevet frem behovet for data governance. Dette er et begrep som er sterkt beslektet med begrepet dataansvarlig (data steward).

Beslektede og overlappende emner[rediger | rediger kilde]

Informasjonsforvaltning (engelsk: enterprise information management, EIM) er et felt som tilsynelatende overlapper med data governance. Mens data governance er en innadrettet aktivitet, som skal sikre at data gjøres effektivt tilgjengelig, er information management en utadrettet aktivitet som skal sikre at informasjon blir formidlet riktig til de riktige mottagerne.