Hopp til innhold

Den onde greven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Violet Baudelaire»)

Den onde greven (A Series of Unfortunate Events) er en bokserie skrevet av den amerikanske forfatteren Daniel Handler under pseudonymet Lemony Snicket. Den handler om søsknene Sunny, Klaus og Violet Baudelaire som mistet foreldrene da huset deres brant ned. På grunn av en stor arv blir de forfulgt av grev Olaf, en grisk og grådig skuespiller som prøver å få tak i formuen deres.

Bokserien er skrevet i den fiktive Lemony Snickets forfatterstemme, og bærer preg av gotisk historiefortelling, absurdisme og sarkasme, med mange kulturelle og litterære referanser og en svært utydelig historisk setting.

Filmen En serie uheldige hendelser fra 2004 er basert på de tre første bøkene, regissert av Brad Silberling og har Jim Carrey i hovedrollen. Den fikk gode kritikker, men gjorde det ikke godt nok på kino til å fortsette den planlagte filmserien. I 2017 begynte en TV-serie basert på bøkene, produsert for Netflix med Daniel Handler som hovedforfatter, og Barry Sonnenfeld som produserende regissør.

Bokserien ble utgitt i Norge ved Cappelens forlag, oversatt av Aleksander Melli (bok 1-2), Karoline Melli Thomassen (bok 3-5) og Tor Edvin Dahl (bok 6-13). Bortsett fra den siste boka har alle bøkene 13 kapitler. Serien består av følgende bøker:

 1. En grufull begynnelse (The Bad Beginning)
 2. Krypdyrkammeret (The Reptile Room)
 3. Iglene i innsjøen (The Wide Window)
 4. Den mystiske mølla (The Miserable Mill)
 5. Den skrekkelige skolen (The Austere Academy)
 6. Den skjulte sjakten (The Ersatz Elevator)
 7. Den beksvarte byen (The Vile Village)
 8. Det horrible hospitalet (The Hostile Hospital)
 9. Tragedie på tivoli (The Carnivorous Carnival)
 10. Den frosne fossen (The Slippery Slope)
 11. Den grusomme grotten (The Grim Grotto)
 12. Den tolvte trussel (The Penultimate Peril)
 13. Slutten (The End)