Vintage

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vintage er et engelsk uttrykk som betyr «av fin (gammel) årgang». Ordet er opprinnelig latinsk for «vinhøst», men brukes i dag som positiv karakteristikk om gamle, edle produkter, spesielt viner som er ekstra notable, men også om annet som lar seg årsfeste, for eksempel klær og designprodukter som følger en særpreget, gammel mote.

Enkelte av de mest prestisjefylte franske vinhusene har i lang tid nøyd seg med å årgangsmerke bare viner fra eksepsjonelt gode dyrkningsår, og levert blandingsviner i mellomperiodene. Vinprodusenter i andre land har stort sett enten levert blandinger eller merket sine med årstall for innhøsting, uavhengig av gode eller dårligere årganger.

Vintagebegrepet synes å ha blitt overført til biler og fly, og til å bety at de ble laget i de årene da en brukte håndverksmetoder. Vintage cars er veteranbiler laget eller opprinnelig konstruert i mellomkrigstiden eller fra 1919 til 1945. Noe av det samme finner en i dag igjen i begrepet veteranbil og -fly, selv om tankegangen er tynnet ut ved at en har avgiftsfritak for alle biler over en viss alder.

En kan også finne år og dato for tapping på en del brune brennevinssorter, der lagring utgjør en del av kvalitetskriteriene. Der er ennå ikke utviklet noe vintage-begrep knyttet til dette. Kvaliteten knyttes derimot opp mot lagringstiden i antall år før tapping.

Se også[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata