Vinkelavstand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vinkelavstand (også vinkelseparasjon, tilsynelatende avstand eller tilsynelatende separasjon) er innen matematikken og naturvitenskapelige emner (inklusive astronomi og geofysikk) størrelsen på vinkelen mellom to retninger til to ulike objekter sett fra en observatør. Vinkelavstanden er dermed synonymt med selve vinkelen, men brukes ofte for å referere til den (ofte store eller økende) lineære avstanden mellom disse objektene, for eksempel to stjerner sett fra jorden.

Måling[rediger | rediger kilde]

Ettersom vinkelavstanden (eller separasjonen) er konseptuelt identisk med en vinkel, måles de med samme enheter, for eksempel grader eller radianer. Til målingen brukes verktøy som et goniometer eller optiske instrumenter spesielt designet for å kunne rettes i veldefinerte retninger og måle den tilsvarende vinkelen (for eksempel teleskop).

Beregning[rediger | rediger kilde]

For å beregne vinkelavstanden i buesekunder for flerstjernesystemer, eksoplaneter, objekter i solsystemet og andre astronomiske objekter brukes den halve storaksen uttrykt i AE delt på avstanden til stjernene uttrykt i parsec.

Se også[rediger | rediger kilde]