Vingnes isflyplass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vingnes isflyplass
IATA: – ICAO:
Basisdata
OperatørPPR 95761920
BeliggenhetSør for Vingnes ved Lillehammer
Høyde123 m / 390 ft
Rullebane(r)
Retning Lengde Banedekke
m ft
01 / 19 800
Kart
Vingnes isflyplass
61°06′19″N 10°26′39″Ø

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Vingnes isflyplass er en flystripe som brøytes på isen av Mjøsa hver vinter, like sør for Vingnes som ligger like på andre siden av Mjøsa for Lillehammer.

Vingnes isflyplass har lange tradisjoner fra 50-tallet da det ble fløyet hotellgjester fra København med rutefly som landet på isen ved Vingnes.

Siden Lillehammer ligger langt fra flyplasser, er det hver vinter behov for flystripe som brøytes når isen er tykk nok. De nærmeste vanlige småflyplassene er Frya flyplass ved Ringebu, Hamar flyplass, og Reinsvoll flyplass sør for Gjøvik. Det finnes også en flystripe på Mesnali, men den er kort, noe bevokst, har bløt grunn og er lite brukt. Det går an å bruke Leirin flyplass ved Fagernes. Korteste veien dit er stengt om vinteren.

I 2012 ligger flyplassen noe lenger sør enn vanlig fordi det er brøytet bane for modellfly mellom flyplassen og Vingnes. Derfor oppfordres det til å lande nordover og ta av sørover om vindretning og vindstyrke ikke tilsier noe annet.

I 2012 i helgene er besøkende med fly blitt servert kaffe og kaker etter ankomst. Det er ikke landingsavgift. Plassen er et populært reisemål for småflygere på Østlandet.

Flyplassen ligger 390 fot over havet, er 800 meter lang, har rullebaneretninger 01/19, og det brukes blindsendinger på 123,500 MHz.