Vincent Gardenia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vincent Gardenia
Vincent Gardenia at 1988 Academy Awards.JPG
Født 7. januar 1920
Ercolano
Død 9. desember 1992
Philadelphia
Nasjonalitet USA, Italia
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Vincent Gardenia (født 7. januar 1920 i Napoli i Italia, død 9. desember 1992 i Philadelphia i Pennsylvania i USA) var en italiensk-amerikansk skuespiller i teater, TV og i filmer.

Gardenia emigrerte fra Italia til USA i en alder av 2 år, og han levde mesteparten av sitt liv i Brooklyn i New York. Gardenia begynte som skuespiller på teater i en alder av 28 år, og han debuterte på Broadway i 1956. Han beskrev sin rolle i filmen Små, små mord som et «vendepunkt».

Gardenia ble tildelt en Obie Award for sine skuespillerprestasjoner i 1960 og 1969. I 1972 vant han Tony-prisen for beste mannlige birolle for rolletolkningen sin i teaterstykket The Prisoner of Second Avenue og i 1979 ble han nominert til Tony-prisen for beste mannlige hovedrolle for innsatsen i musikalen Ballroom. Gardenia vant en Primetime Emmy Award for rolletolkningen sin i Age-Old Friends i 1990.

Gardenia døde av et hjerteinfarkt i Philadelphia i 1992. Han er gravlagt på Saint Charles Cemetery i FarmingdaleLong Island. En del av 16th Avenue i Bensonhurst i Brooklyn i New York, der han hadde bodd frem til sin død, ble navngitt til minne om ham.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]