Villmarken kaller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Villmarken kaller
Bak kamera
ProdusentAlbert W. Owesen og Olav Eide
ManusforfatterAlbert W. Owesen
MusikkMaj Sønstevold
Foran kamera
Medvirkendenorske dyr
Eksterne lenker

Villmarken kaller er en prisbelønt naturfilm fra 1964 av Albert W. Owesen som ville vise naturens mangfold og øke folks bevissthet om natur og miljø.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om diverse dyr i norsk natur, presentert gjennom omtrent de fire årstider. Noe spesielt plott mangler.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Lyd var ordnet av Roger Arnoff, Kjell Jensen og Hærnes. Blant fotografene var Hans Hvide Bang, Knut Evensen, Olav Eikøtter og Kjell Søgård. Zoologisk konsulent var Edvard K. Barth. Filmen tok fire år å ta opp og ett år å redigere de over 100 000 meter film ned til 2 700 meter.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Den debuterte på Scala kino i Oslo den 14. september 1964 og ble sendt femten uker til ende. Den solgte bra og mottok derfor Sølvklumpen den 1. oktober 1965 for kinoåret 1964. Den satte flere rekorder ved kinoer rundt om i landet, men skolebarna betalte jo reduserte billetter.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Filmmaterialet ble senere delt opp i flere kortfilmer om bevere og rørsangere. Per Høst anklaget Owesen for å ha filmet elger bak et gitter, at rørsangeren med gjøk i redet egentlig var svensk, og for at musene var filmet i Per Hafslunds kjeller, noe Hafslund ikke ville kommentere. Owesen sa at elgsekvensene var av svenske Kurt Hellstrøm samt Owesen, fra Skrukkelia i Hurdal, i samarbeid med viltassistent Sterner. I et motsvar sa Owesen at Per Høst hadde brukt tamme rever i opptakene på en øy ved Larkollen, til sin film om Dyreliv i Oslomarka. Til dette svarte Høst at det dreide seg om at en rev ble filmet med en død og utlagt hare i munnen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]