Hans Hvide Bang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hans Hvide Bang
Født1922Rediger på Wikidata
Død13. feb. 1999Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseNaturfotograf Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Hans Thomas Hvide Bang (født 1922, død 13. februar 1999) var en norsk fotograf og filmskaper.

Bang var på flere områder en pioner innen norsk naturfilm. Omkring 1950 overvintret han på Grønland med et enkelt filmkamera av «opptrekkstypen». Den gang var overvintringen i seg selv et vågestykke, der man var avhengig av hva man kunne oppnå med rifla i ødemarka for å sikre forsyninger, og av værgudene og isforholdene for å bli hentet hjem av fangstskute neste sommer. Deler av filmen fra oppholdet ble vist på fjernsyn, da NRK mange år senere portretterte Bang.

Han filmet mye for Per Høst, og gjorde blant annet vesentlige deler av opptakene til filmen Same Jakki (1957). Som stillfotograf dokumenterte han samisk liv og levesett på 1950-tallet.

Da Helge Ingstad dro på sin første Vinlandsferd til New Foundland var Bang fotograf. Han hadde også oppdrag for NRKs naturredaksjon og for BBC.

Bang arbeidet for Redningsselskapet, og laget film om deres virksomhet. Et av hans stillbilder, en redningsskøyte i storm, er blant Norges mest publiserte bilder. Han var medlem av foreningen Norske Naturfotografer og tilknyttet bildebyrået Samfoto.

Hans far het Thorleif, og hans yngre bror het Ingebreth.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Når havet kaller. Festskrift for Redningsselskapet (Redaktør Oddvar Nilsen), Nordvest Forlag 1981 ISBN 82-90330-13-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]