Vilhelm Schjelderup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Kristian Vilhelm Schjelderup (født 7. desember 1931) er en norsk lege og akupunktør. Schjelderup er en av pionerene innen naturmedisin i Norge, og en viktig brobygger mellom konvensjonell skolemedisin og alternativ medisin. Han er sønn av professor Harald Krabbe Schjelderup.

Arbeid og virke[rediger | rediger kilde]

Vilhelm Schjelderup ble ferdig lege i 1956. Han har arbeidet innen psykiatrien, som distriktslege i Asker, i Helsedirektoratet, som overlege for fengselstjenesten i Oslo, som rådgivende lege ved trygdekontor, i Blå Kors og ved et senter for helhetsterapi i Tønsberg. I tillegg driver han med forskning, foredrags- og forfattervirksomhet.

Schjelderup utdannet seg til akupunktør ved Nordisk akupunkturskole 19731976 som en av de første legene i Norge. Han har siden deltatt på en rekke internasjonale kongresser i akupunktur og publisert flere faglige artikler i utlandet. Han har utgitt flere omstridte bøker om alternativ medisinsk behandling. Han har også vært faglig medarbeider i Nordisk Tidsskrift for Biologisk Medisin.

Vilhelm Schjelderup har i tillegg til legegjerningen vært initiativtaker og pådriver for fadderforeningen Tso Pema Tibetansk skole, som har støttet opprettelse og drift av etterhvert flere skoler i Nord-India og Nepal. Skolene er primært opprettet for å gi barn av tibetanske flyktninger og tibetansktalende og -kulturelle barn i Nepal en god utdannelse der undervisning i deres eget språk og deres egen kultur inngår i fagkretsen.

Schjelderup er æresmedlem i British Medical Acupuncture Society og Norsk Forening for Helhetsmedisin. Han bor på Tjøme i Vestfold. I 1991 meldte han seg ut av Den norske lægeforening.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]