Vilhelm Schjelderup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vilhelm Schjelderup
Født7. des. 1931Rediger på Wikidata
Død14. okt. 2017Rediger på Wikidata (85 år)
BeskjeftigelseLege, alternativ behandler, forfatter Rediger på Wikidata
FarHarald Schjelderup
NasjonalitetNorge
UtmerkelserBrobyggerprisen

Kristian Vilhelm Schjelderup (født 7. desember 1931, død 14. oktober 2017[1]) var en norsk lege og akupunktør. Schjelderup var en av pionerene innen naturmedisin i Norge, og en viktig brobygger mellom konvensjonell skolemedisin og alternativ medisin. Han var sønn av professor Harald Krabbe Schjelderup.

Arbeid og virke[rediger | rediger kilde]

Skolemedisin[rediger | rediger kilde]

Vilhelm Schjelderup tok medisinsk embetseksamen i 1956. Han arbeidet deretter suksessivt innen psykiatrien, som distriktslege i Asker, i Helsedirektoratet, som overlege for fengselstjenesten i Oslo, som rådgivende lege ved trygdekontor, i Blå Kors og ved et senter for helhetsterapi i Tønsberg. I tillegg drev han med forskning, foredrags- og forfattervirksomhet.

Alternativ behandling[rediger | rediger kilde]

Som en av de første legene i Norge utdannet Schjelderup seg i perioden 19731976 til akupunktør ved Nordisk akupunkturskole. Han deltok senere på en rekke internasjonale kongresser i akupunktur, og publiserte flere faglige artikler i utlandet. Han ga ut flere omstridte bøker om alternativ medisinsk behandling, og var også faglig medarbeider i Nordisk Tidsskrift for Biologisk Medisin.

Schjelderup var æresmedlem i British Medical Acupuncture Society og Norsk Forening for Helhetsmedisin. Han bodde de siste årene på Tjøme i Vestfold. I 1991 meldte han seg ut av Den norske lægeforening.

Tso Pema Fadderforeningen[rediger | rediger kilde]

Vilhelm Schjelderup var i tillegg til legegjerningen initiativtaker og pådriver for Fadderforeningen Tso Pema, som har støttet opprettelse og drift av etterhvert flere skoler i Nord-India og Nepal.[2] Skolene er primært opprettet for å gi barn av tibetanske flyktninger og tibetansktalende og -kulturelle barn i Nepal en god utdannelse, der undervisning i deres eget språk og deres egen kultur inngår i fagkretsen.[3]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ På vegne av TSO Pema Fadderforeningen | Håkon J. Lunde | Anne-Marie C. Simonsen (7. november 2017). «Nekrolog: Vilhelm Schjelderup». www.aftenposten.no. Besøkt 3. mars 2021. 
  2. ^ «Vilhelm». Fadderforeningen for Kailash Bodhi School. Besøkt 3. mars 2021. «Det hele begynte i 1986 da Vilhelms Schjelderups sønn Harald var på reise i India og søkte kontakt med tibetanske lamaer som mediterte i fjellene. Der ble han kjent med en tibetansk lama, lama Gondrup, og tre barn han tok seg av; Pedma,Tenzin og Karma. Da han kom hjem og fortalte om dette, ble Vilhelm og hans kone Sidsel så fasinerte at de bestemte seg for å reise for å treffe lama Gondrup. De reiste høsten 1987, og bestemte seg for å fjernadoptere lama Gondrup og de tre barna.» 
  3. ^ «Om skolene». Fadderforeningen for Kailash Bodhi School. Besøkt 3. mars 2021. «Kailash Bodhi School består av fire skoler for tibetanske barn som er hjemmehørende i Nepal. Skolene tar sikte på å gi barna en undervisning som viderefører tibetansk språk og kultur. Samtidig undervises barna i moderne kunnskapsfag som gjør dem skikket til å møte vår tids utfordringer. Skolens drift, delvis tomtekjøp og bygninger, har vært finansiert privat gjennom våre to norske støtteforeninger. | Skolen er et rent tibetansk initiativ. Den ble opprettet i 1989. Da startet en tibetansk lama, Lama Gondup, en skole i Manali i India for barn av tibetanske fremmedarbeidere fra Nepal. Etter et intervju i Tønsbergs Blad ble fadderforeningen Tso Pema Tibetansk skole stiftet i april 1989 for å skaffe økonomisk støtte til skolen. Etter hvert som skolen vokste, kom det nye klasser til og det ble behov for flere fadderforeldre. Høsten 1990 ble foreningen Kailash Bodhi School stiftet som en søsterorganisasjon.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]