Vikeidet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
På vei over Vikeidet mot vest.
Foto: Heikki Holmås

Vikeidet er et flatt eidLangøya i Vesterålen. På østsiden av Vikeidet ligger Vik og Vikosen, og på vestsiden ligger Frøskeland og Eidsfjorden. Vikeidet deler nesten Langøya i to. På nordsiden av eidet er den nordvestre delen av Sortland kommune, og Øksnes kommune lenger nord. På sørsiden av eidet er den sørvestre delen av Sortland kommune. Eidsfjorden og den vestlige delen av Vikeidet tilhørte fram til 1963 Hadsel kommune.

Vikeidet er myrlendt. Deler av eidet er dyrket opp som grasmark, og en del er grøftet og tilplantet med gran. Øst på eidet ligger den tidligere Maskinførerskolen for landbruk, Vikeid. Skolen ble endelig nedlagt sommeren 2005. Ved Frøskeland, på vestsiden av eidet, ligger flere vann.

Fylkesvei 820 fra Sortland til krysser Vikeidet fra øst til vest. Størstedelen av veien over Vikeidet går i rett linje, og veien er derfor kjent som en av veistrekningene i Vesterålen som har mye råkjøring.

Vesterålen RC-klubb arrangerte i 2004 nordnorsk mesterskap i modelflyvning på et anlegg ved Maskinførerskolen.

Fra slutten av 1990-tallet har kortnebbgjess beitet på deler av Vikeidet i trekkperioden om våren. Tidligere har gjessene beitet mer på grasmarkene og myrene langs Sortlandssundet, men senere har gjessene i større og større grad blitt jaget fra de beiteområdene, og gjessene har begynt å finne nye beiteområder i større avstand fra sundet.