Vietnams regionale forvaltning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vietnam er inndelt i åtte regioner, som igjen er delt inn i 58 provinser og fem sentralstyrte byer som har samme styringsnivå som en provins.

Regioner[rediger | rediger kilde]

Vietnams regioner

Vietnams regioner er en gruppering av landets provinser inn i åtte regioner som ofte blir brukt av vietnamesiske myndigheter. Dette er ingen fast gruppering, og også andre inndelinger er mulige:

Nordvest (Tây Bắc Bộ) består av de fire innlandsprovinsene i vest i det nordlige Vietnam. To av dem grenser til Laos og en til Kina.

Nordøst (Đông Bắc Bộ) består av elleve provinser (hvo av flere er fjellrike) som ligger nord for det tett befolkede lavlandsdeltaet til Den røde elv.

Den røde elvs delta (Đồng Bằng Sông Hồng) består av ni provinser som er ganske små, men folkerike – beliggende rundt Den røde elv, herunder hovedstaden Hanoi og byområdene rundt Hải Phòng (som begge er selvstyrte provinser).

Nordlige sentrale kyst (Bắc Trung Bộ) består av seks provinser i den nordlige delen av Vietnams smale sentrale område. Alle provinsene er denne regionen grenser både til Laos i vest og til Sørkinahavet i øst.

Sørlige sentrale kyst (Nam Trung Bộ) består av fem kystprovinser i den sørlige delen av Vietnams sentrale del. landet er bredere i dette området enn i Nordlige sentrale kyst, så de innenlandske provinsene er i en egen region. Regionen inkludere også den selvstyrte byen Đà Nẵng.

Det sentrale høyland (Tây Nguyên) består av fem innenlandske provinser (hvor det meste av terrenget er fjellområder) i det sørlige, sentrale Vietnam, hovedsakelig befolkede med etniske minoriteter.

Sørøst (Đông Nam Bộ) består av de delen av lavlandet i det sørlige Vietnam som ligger nord for Mekongdeltaet. I denne regionen er det syv provinser, pluss den selvstyrte byen Ho Chi Minh-byen (tidligere Saigon).

Mekongdeltaet (Đồng Bằng Sông Cửu Long) er den sørligste regionen, og består av tolv relativt små, men folkerike provinser i Mekongdeltaet, herunder den selvstyrte Cần Thơ. Et annet navn på denne regionen er Sørvest (Tây Nam Bộ).

Landsdelen Tonkin[rediger | rediger kilde]

Provinsene i Vietnam
De selvstyrte byene i Vietnam:
Fra nord: Hanoi, Haiphong, Da Nang, Ho Chi Minh-byen og Cần Thơ
Ha Long, Quang Ninh, Vietnam

I landsdelen Tonkin i nord er det tre regioner: Nordvest (Tây Bắc Bộ), Nordøst: Đông Bắc Bộ og Den røde elvs delta: Đồng Bằng Sông Hồng.

1. Nordvest: Tây Bắc Bộ[rediger | rediger kilde]

Den administrative enhet Mien Nui Va Trung Du har 14,2 mill. innbyggere (2004, overslag) og er på 104 801 km². Den består av de følgende provinser:

2. Nordøst: Đông Bắc Bộ[rediger | rediger kilde]

Her ligger også byen Cam Pha.

3. Den røde elvs delta: Đồng Bằng Sông Hồng[rediger | rediger kilde]

Den administrative enhet Dong Bang Song Hong har 16,1 mill. innbyggere (2004, overslag) og er på 12 521 km². Den består av de følgende provinser og provinsekvivalente byområder:

Landsdelen Annam[rediger | rediger kilde]

I landsdelen Annam er det tre regioner: Bắc Trung Bộ, Nam Trung Bộ og Tay Nguyen. Den førstnevnte dekker også noe av den sørligste delen av landsdelen Tonkin.

4. Nordlige sentrale kyst: Bắc Trung Bộ[rediger | rediger kilde]

Hoi An, Quang Nam, Vietnam

Den administrative enhet Bắc Trung Bộ har 10,9 mill. innbyggere (2004, overslag) og er på 51 232 km². Den består av de følgende provinser:

5. Sørlige sentrale kyst Nam Trung Bộ[rediger | rediger kilde]

Den administrative enhet Duyen Hai Mien Trung har 8,8 mill. innbyggere (2004, overslag) og er på 45 238 km². Den består av de følgende provinser og provinsekvivalente byområder:

6. Det sentrale høyland: Tay Nguyen[rediger | rediger kilde]

Den administrative enhet Thai Nguyen har 4,4 mill. innbyggere (2004, overslag) og er på 55 569 km². Den består av de følgende provinser:

Landsdelen Cochinkina[rediger | rediger kilde]

I landsdelen Cochinkina er det to regioner: Dong Nam Bo og Dong Bang Song Cuu Long.

7. Sørøst Đông Nam Bộ[rediger | rediger kilde]

Den administrative enhet Dong Nam Bo har 11,0 mill. innbyggere (2004, overslag) og er på 23 463 km². Den består av de følgende provinser og provinsekvivalente byområder:

Ho Chi Minh-byen, Vietnam

8. Mekongdeltaet: Đồng Bằng Sông Cửu Long[rediger | rediger kilde]

Den administrative enhet Dong Bang Song Cuu Long har 17,5 mill. innbyggere (2004, overslag) og er på 39 554 km². Den består av de følgende provinser og provinsekvivalente byområder:

Autoritetsdata