Quang Tri (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Quang Tri

Kart over Quang Tri

LandVietnams flagg Vietnam
RegionBắc Trung Bộ
StatusProvins (tỉnh)
HovedstadDong Ha
Areal4 745 km²
Befolkning616 600 (2006)
Bef.tetthet129,95 innb./km²
SpråkPacoh, Upper Ta'oih, Eastern Bru Rediger på Wikidata
Høyde o.h.46 meter
Nettsidewww.quangtri.gov.vn
Kart
Quang Tri
16°45′N 107°00′Ø

Quang Tri (på vietnamesisk Quảng Trị) er en provins i nordre Vietnam.

Administrativ innleding[rediger | rediger kilde]

I tillegg til byene Đông Hà og Quảng Trị, er Quang Tri delt inn i åtte distrikter:

Geografi[rediger | rediger kilde]

Sampan-båter langs Thach Han-elven i august 1967

Quang Tri er plassert i det nordlige, sentrale Vietnam, og grenser i nord til Quang Binh, Thừa Thiên-Huế i sør og Savannakhet i Laos i vest. Mot øst ligger provinsen mot Sørkinahavet, med en kystlinje på 75 km. Bortsett fra det flate kystlandskapet, er provinsen dominert av høydedrag, åser og Trường Sơn-fjellene.

Fjellene har trange daler og bratte fjellsider som er dekket av tett eviggrønn løvskog, og de fleste fjelltoppene er mellom 1 200 og 2 100 meter over havet, men noen er opptil 2 400 moh.

Fra vannskillet i det sentrale høylandet innen provinsen, renner elvene enten østover mot Sørkinahavet, eller vestover mot Laos eller Kambodsja. De som renner østover, går gjennom bratte juv og trange daler direkte mot kysten, hvor de det siste stykket renner rolig på sandbunn ut mot havet. Elvene som renner vestover følger lengre ruter gjennom varierende terreng.

Det smale kystlandskapet mellom fjellene og havet består av steinete områder og belter av sanddyner, og der hvor det er muligheter til landbruk, er det hovedsakelig rismarker.

Værmessig varierer det mellom store temperaturforskjeller og nedbør, med varme og tørre sørvestlige vinder i perioden mai til september, og kjøligere og våtere vær i regntiden, mellom november til midten av mars. Gjennomsnittstemperaturen er 24 °C, kan bli så lav som ned til 7 °C i regntiden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Vietnams historie

Området var opprinnelig befolket med Chamfolket som snakket et malayopolynesiske språk. Området ble erobret sammen med det meste av dagens sentrale Vietnam av det kinesiske Qin-dynastiet, men ble etter Chamfolkets opprør mot den kinesiske herskeren ble dette en del av kongedømmet Champa. Utover på 1300- og 1400-tallet ble området invadert av vietnamesiske klaner og etter hvert befolket av vietnamesere.

Hele regionen ble inntatt av Frankrike i 1874, og ble fra 1887 en del av Fransk Indokina som en del av protektoratet Annam. Da Vietnam ble delt etter Genève-konferansen i 1954, ble Quang Tri den nordligste provinsen i Sør-Vietnam og grensende opp til Den demilitarisert sonen. Dette gjorde at provinsen ble en sentral krigsskueplass under Vietnamkrigen, særlig under Tết-offensiven og slaget ved Khe Sanh (som ligger i provinsen) i 1968, og under Påskeoffensiven i 1972 hvor hele provinsen ble inntatt av Nord-Vietnam for en periode, som behold deler av den resten av krigen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]