Viet Quoc

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Viet Quocs flagg

Viet Nam Quoc Dan Dang (VNQDD), ofte referert til som Viet Quoc, var det vietnamesiske nasjonalistpartiet, et revolusjonærsosialistisk parti som kjempet mot Frankrike for et fritt Vietnam på 1920-tallet. Partiet ble opprettet av intellektuelle i Hanoi i 1920-årene, og fra og med 1927 ble partiet ledet av Nguyen Thai Hoc, som brukte det kinesiske Kuomintang som modell. Partiet fikk en rekke tilhengere i den nordlige delen av Fransk Indokina. Flere av disse var lærere og intellektuelle. Partiet fikk ikke noen betydelig støtte fra bøndene og industriarbeiderne.

Fra 1928 ble Viet Quoc ofte forbundet med flere snikmord på høytstående franske administratorer i Fransk Indokina og vietnamesiske kollaboratører. Da Hervé Bazin ble drept i 1929, valgte Frankrike å legge skylden på Viet Quoc, selv om det var usikkert hvorvidt organisasjonen var involvert i attentatet. Det franske militæret gikk til angrep på organisasjonen, og mellom 300 og 400 av de til sammen 1 500 medlemmene ble drept i den påfølgende konflikten. Mange av lederne ble drept, men Hoc greide å flykte.

Senere i 1929 ble partiet betydelig svekket på grunn av en indre strid. På grunn av økende fransk motstand, endret Viet Quoc sin taktikk fra isolerte attentater til å starte et omfattende opprør kjent som Yen Bai-mytteriet. Viet Quoc fikk støtte fra vietnamesiske elementer av den franske hæren i Indokina, som gjorde mytteri mot den franske hæren. Til tross for storslått folkelig støtte, ble opprøret lett slått ned av franske myndigheter, og organisasjonens ledere (inkludert Hoc) ble tatt til fange og henrettet. Etter dette klarte aldri Viet Quoc gjenerobre sin politiske posisjon i Vietnam.

Noen gjenlevende elementer i organisasjonen gikk over til å arbeide for en fredelig løsning av konflikten, mens andre rømte til Yunnan i Kina, hvor de fikk våpen og trening. I løpet av 1930-tallet ble partiet overskygget av Hồ Chí Minhs Indokinesiske kommunistparti (ICP), og etter at andre verdenskrig tok slutt og Den første indokinesiske krig begynte, gikk snart flere Viet Quoc-medlemmer inn i kampene på Viet Minhs side. Ho Chi Minh utrensket Viet Quoc i løpet av krigen for å styrke Viet Minhs posisjon som den dominerende kommunistfraksjonen i Vietnam. Etter at krigen resulterte i et fransk nederlag i 1954, rømte flesteparten av organisasjonens aktivister til Sør-Vietnam, hvor de forble aktive inntil Saigons fall i 1975. Idag eksisterer partiet kun utenfor Vietnam.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]