Victory

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Victory var navnet på en – eller to – av de illegale avisene som ble utgitt under den tyske okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig.

Victory ble opprinnelig startet i 1941 og var en typisk radioavis, det vil si den brakte videre nyhetene fra London-sendingene. Navnet henspeilte på de alliertes bruk av «V» og «Victory» som symbol for seier. Avisen ble første gang rullet opp og stanset midtsommers 1943. Flere av folkene bak avisen ble arrestert, deriblant redaktøren Olav Hilton.

Fire studenter, Stein Finne, Svein Hovind, Arne Klem og Finn Kongsgaarden startet imidlertid avis sammen. De laget en typisk nyhetsavis, 2 – 3 ganger ukentlig. Den illegale, etablerte «presseledelsen» oppfordret dem til å ta over navnet «Victory», og på denne måten ble avisen eller avisnavnet ført videre. Det var flere grunner til å «overta» en avis på denne måten: At utgivelsene fortsatte viste at den illegale pressa ikke lot seg stanse av opprullinger. Man beholdt goodwill. Og man kunne, kanskje, føre tyskere bak lyset.

Etter de tyske aksjonene mot de illegale avisene under det såkalte «pressekrakket» i 1944 ble det gjennomført en lignende dekkoperasjon med navneskifte: Victory ble ad-hoc omdøpt til «V-posten». Denne avisen var nemlig rullet opp, og medarbeidere satt arrestert. Ved å vise at «V-posten» fortsatt kom ut prøvde mann å dekke de som satt inne. Noe senere tok avisen tilbake sitt egentlige navn.

Studentenes utgave av Victory holdt det gående i om lag et år, til sent på høsten 1944. Da klarte tyskerne til slutt å få ram på avisen. Sju av de sentrale personene og flere av distributørene ble arrestert.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Side 106. Hans Luihn: De illegale avisene, Universitetsforlaget (1960)