Vestlandske Orgelverksted

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vestlandske Orgelverksted lå på Hareid i Møre og Romsdal. Firmaet ble etablert i 1963 av Eduard Moser og Jakob Pieroth og produserte omkring 125 kirkeorgel, bl.a. til Tromsdalen kirke.[1][2] Orgelverkstedet ble nedlagt i 1980.

Eduard Moser og kameraten Jakob Pieroth fikk først jobb som orgelbyggere ved Vestre orgelfabrikk. Planen var opprinnelig et kortere opphold i Norge, men de to kameratene likte seg så godt at de ble værende og senere etablerte eget orgelverksted sammen.[3] Eduard Moser var prestesønn fra Kronberg im Taunus, en småby rett utenfor Frankfurt, der Mosers far, som også het Eduard Moser (1900–1949), var luthersk sogneprest.[4][5] Moser er et tysk topografisk navn for en som bor nær en myr (tysk mose). Eduard Moser var opprinnelig fra Nassau, den navngivende byen i den tidligere suverene staten med samme navn, hertugdømmet Nassau.[6]

Eduard Moser er far til Edvard Moser, nobelprisvinner i medisin. Han har skrevet om farens beslutning om å reise til Norge:

«Begge mine foreldre ønsket å ta utdannelse, men fikk ikke muligheten. I min fars familie var eldste sønn forventet å bli prest, i tråd med tradisjonen de siste seks eller syv generasjonene. Min far likte imidlertid å spille cello og ønsket å studere musikk. Etter krigen var det ikke penger til at han kunne ta en formell utdannelse, så i stedet lærte han et håndverk i Bonn, ved Klais Orgelbau, hvor han lærte å bygge kirkeorgler. Etter noen år kom han over en stillingsannonse fra en liten orgelfabrikk på en øy i havet vest for den norske kysten. Min far søkte jobben, fikk den og flyttet til Haramsøy i 1953.»[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bygde 125 kyrkjeorgel på Hareid
  2. ^ Blix, Erik Schytte (1974). Tromsdalen kirke. [Tromsøysund menighetsråd]. 
  3. ^ «Orgelskatt på fabrikkloft», Sunnmørsposten 21. februar 1994 s. 7
  4. ^ «Ein Hoch auf die Heimat». Arkivert fra originalen 17. november 2017. Besøkt 17. november 2017. 
  5. ^ Tirza Meyer: Ratten mit Hütchen. faz.net, 7. oktober 2014, lest 7. oktober 2014
  6. ^ «Geschichte der Evangelischen Martin Luther Gemeinde Falkenstein/Ts» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 2. mars 2017. Besøkt 17. november 2017. 
  7. ^ Edvard I. Moser Biographical