Vespa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vespa
BransjeScooter, kjøretøyindustri
Etablert23. april 1946
Eier(e)Piaggio
MorselskapPiaggio
HovedkontorPontedera (Toscana)
LandItalia
Grunnlegger(e)Enrico Piaggio
NøkkelpersonerCorradino D'Ascanio
Nettstedwww.vespa.com (mul)
Vespa brukt til transport i Bangkok

Vespa (italiensk for Vepser) er et italiensk scootermerke produsert av selskapet Piaggio & C. i Pontedera, Italia. Produksjonen startet der i 1946, og foregår fortsatt. Vespa-scooteren har hatt stor historisk betydning i store deler av verden etter andre verdenskrig. I tillegg til å være et nyttig kjøretøy før massebilismens gjennombrudd utenfor USA, representerte Vespaen en iøynefallende design. Gjennom film og annen populærkultur har Vespaen festet seg som et viktig symbol på etterkrigstidens Vest-Europa.

Vespa er et av de mest solgte scootermerkene gjennom tidene. Ved inngangen til år 2000 hevdet Piaggio at i alt 15 millioner Vespa-scootere var produsert siden starten i 1946. Vespa er blitt produsert på lisens i 14 ulike land. I Europa var lisensprodusentene fra 1950-tallet britiske Douglas, franske ACMA, tyske Hoffmann og senere Messerschmitt, og spanske Moto. I tillegg åpnet Piaggio sin egen fabrikk i Belgia etter 1957. Det ble også produsert Vespa på lisens i Sør-Amerika og Asia. Mest kjent er trolig produsenten Bajaj i India.

Vespa-produsent Piaggio er i dag Italias største produsent av tohjulte motorkjøretøy, samt mindre nyttekjøretøy med tre og fire hjul. Piaggio eier eller har eierinteresser i følgende produsenter av motorkjøretøy: Moto Guzzi, Gilera, Aprilia og Derbi. Selskapet var opprinnelig familieeid, men kontrolleres per 2006 av et konsortium ledet av finansmannen Roberto Colannino.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]