Verrandagan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Verrandagan, eller Dagan på folkemunne, er et årlig kulturarrangement i Malm i tidligere Verran kommune, nå del av Steinkjer kommune i Trøndelag. Det arrangeres ca. siste helg i juni.

Da Verrandagan starta i 1980, het det opprinnelig «Malmdagan». Idéen ble lansert under et styremøte i Malm IL januar 1980. Tanken var å få til et stevne i bygda, for å få inn penger til Malm IL, som slet med dårlig økonomi. Forslaget ble vedtatt på samme møte, og sommeren 1980 var Malmdagan en realitet. Arrangementet gikk på håndballbanen ved Malm stadion. Allerede fra første år var det utstillings-/salgsboder, underholdning, aktiviteter for barn, restaurant og fester fredag og lørdag kveld. Selve arrangementet startet med et opptog fra Sanna til handballbanen. Korpsene i bygda ledet da opptoget.

Slik fortsatte det til og med 1989. Arrangementet hadde da pause i 3 år før det starta igjen i 1992 med navnet «Bygdadagan». I 1998 ble navnet igjen Malmdagan.

Selve prinsippet med Dagan var at Malm IL stod for arrangementet og søkte gratis hjelp utenfor om nødvendig. Dette fungerte ikke så godt, fordi Malm IL ble bare mindre og mindre, og folk ikke var villige til å stille opp gratis.

I 2000 ble Malmdagan en egen organisasjon, der alle lag og foreninger fikk tilbud om å hjelpe til. Når regnskapet var ferdig og overskudd forelå, skulle dette deles slik:

  • 25 % skulle holdes igjen til neste års dager
  • De øvrige 75 % skulle deles ut til lag og foreninger etter hvor mye hjelp de bidrog med.

Hjelpa de skaffet ble talt i antall vaktenheter, der hver vaktenhet var på 3 timer. Dette fungerte svært godt, og det ble lettere å skaffe arbeidshjelp. (I 2003 var det dobbelt så mange som meldte seg enn det som var nødvendig.)

I slutten av 2002 fatta komiteen i Malmdagan vedtak om å skifte navnet til Verrandagan. Dette ble gjort gjeldende fra 2003.

Hovedkomiteen for Malmdagan bestod av 5 personer, alle fra Malm. Fra nå av består den av en komité sammensatt av folk fra alle kretser i kommunen, fordelt på geografien.

Grunnet flere uheldige hendelser ble det ikke mulig å arrangere Verrandagan i 2006, men Dagan arrangeres igjen, 22.-24. juni 2007. I 2008 ble dagan arrangert den første helga i august.