Venusfluefanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Venusfluefanger
Nærbilde av fangstkopp.
Nærbilde av fangstkopp.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dionaea muscipula
Norsk(e) navn: venusfluefanger
Hører til: Caryophyllales,
egentlige tofrøbladete planter
IUCNs rødliste:
sårbar
Habitat: myr
Utbredelse: Nord- og Sør-Carolina i USA

Venusfluefanger (Dionaea muscipula) er en kjøttetende plante. Den spiser kun små insekter som fluer, mygg o.l.

Venusfluefanger bruker en slags liten dobbel flate, med korte spisser langs kanten, for å fange en flue. Flua flyr inn i den åpnede fangstkoppen og når fluefangeren merker at noe setter seg på hårene inne i bladet, lukker den seg fort, og dyret er stengt inne. To av hårene må berøres for at fangstkoppen skal lukke seg. Det andre håret må bli berørt av insektet innen et tidsintervall på 20 sekunder etter at det første håret ble berørt. Fluene blir tiltrukket av den røde fargen (noen fluefangere har ikke det) inne i fangstkoppen og lukten av nektar. Når flua ligger inne i fangstkoppen legger fluefangeren et lag med slim på flua. Kjertler på innsiden av bladene utskiller fordøyelsesenzymer. Bladene åpner seg først når næringsinnholdet fra insektet er opptatt. Dag etter dag får væsken, eller slimet, deler av fluen til å forsvinne. Etter ca. et par uker åpner fangstkoppen seg og bare harde deler (vinger og bein) ligger igjen.

Hver fangstkopp lukker seg kun tre eller fire ganger før den dør. Derfor brukes litt av energien til fluefangeren opp for hver flue. Det er også grunnen til at man ikke skal putte fingeren inn i en fangstkopp. Det er ikke farlig, men det er mulig den ikke tåler det og i noen tilfeller dør. Hvis planten fôres med insekter må aldri mer enn to feller være i gang med å fordøye samtidig.

Venusfluefanger er en forholdsvis grei plante å ha i stua. En slik plante er vant til å stå i myrer og må derfor stå i myrjord og ha mye vann, helst regnvann. Planten skal ha mye lys men skal ikke stå i direkte sollys. Da kan de små fangstarmene nærmest koke. Et triks for Dionaea er å putte masse våt bjørnskogmose rundt planten. Det er både dekorativt og hjelper til å holde på vannet.

Denne fluefangeren kan klare seg uten mat. Du kan mate den om du vil, hver 7. dag eller helst hver 14. dag.

En fluefanger blir ikke særlig stor, og fangstkoppene er ikke farlige for mennesker. Det sier seg selv at du kan øke størrelsen på fluene ettersom den vokser. I Norge fås planten kjøpt i vanlige blomsterbutikker, eller den kan bestilles på nettet.

Plantene blomstrer i mai-juli med hvite blomsterklaser på lange stilker under gode forhold.

Sykdommer; Brunaktige flekker på fangstarmen. Enten for mye stress eller for mye vann. Ro ned vanninga noen hakk og la den stå i fred. Knip gjerne av den brune toppen. Den blir ikke grønn igjen.

Det beste Venusfluefangeren vet er fluer og små edderkopper. Den ble oppdaget i North Carolina i 1769.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]