Venusfluefanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Venusfluefanger
Nærbilde av fangstkopp.
Nomenklatur
Dionaea muscipula
Sol. ex J.Ellis
Populærnavn
venusfluefanger
Klassifikasjon
RikePlanter
RekkeDekkfrøete blomsterplanter
KlasseTofrøbladete blomsterplanter
OrdenNellikordenen
Familiesoldoggfamilien
SlektDionaea
Miljøvern
IUCNs rødliste:[1]
ver 2.3
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigAvhengig av lokale tiltak

VU — Sårbar

Økologi
Habitat: myr, fuktig savanne
Utbredelse:

Venusfluefanger (Dionaea muscipula) er en kjøttetende plante i soldoggfamilien. Den er den eneste arten i slekta Dionaea og vokser vilt i sørøstlige USA.

Den er en flerårig urt som er grønn hele året. Bladene sitter i en rosett, og bladstilken er vinget. Bladet er omdannet til en fangstorgan. Det er hengslet så det kan klappe sammen om byttet. Innsiden av bladet kan være grønn eller rød. Blomstene er hvite og sitter på enden av en lang stilk. Frukten er en kapsel med omtrent 25 frø.[2]

Venusfluefanger vokser på fuktig jord med sand og torv i myr og savanne med sumpfuru. Den har en svært begrenset utbredelse på den atlantiske kystsletta fra Beaufort County i Nord-Carolina til Charleston County i Sør-Carolina og inn i landet til Moore County i Nord-Carolina. Utbredelsen er sterkt redusert på grunn av grøfting, utbygging og gjengroing fordi man stopper skogbranner.[2]

Venusfluefanger bruker en slags liten dobbel flate, med korte spisser langs kanten, for å fange insekter. Dyret flyr inn i den åpnede fangstkoppen og når fluefangeren merker at noe setter seg på hårene inne i bladet, lukker den seg fort, og byttet er stengt inne. To av hårene må berøres for at fangstkoppen skal lukke seg. Det andre håret må bli berørt av insektet innen et tidsintervall på 20 sekunder etter at det første håret ble berørt. Fluene blir tiltrukket av den røde fargen (noen fluefangere har ikke det) inne i fangstkoppen og lukten av nektar. Når flua ligger inne i fangstkoppen legger fluefangeren et lag med slim på flua. Kjertler på innsiden av bladene utskiller fordøyelsesenzymer. Bladene åpner seg først når næringsinnholdet fra insektet er opptatt. Dag etter dag får væsken, eller slimet, deler av fluen til å forsvinne. Etter et par uker åpner fangstkoppen seg, og bare harde deler (vinger og bein) ligger igjen.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ D. Schnell m.fl. (2000). «Dionaea muscipula». The IUCN Red List of Threatened Species. doi:10.2305/IUCN.UK.2000.RLTS.T39636A10253384.en. 
  2. ^ a b «Dionaea muscipula». Flora of North America. Besøkt 20. oktober 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Timelapse-video av venusfluefanger som tar en åme