Venus Williams

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Venus Williams
Venus Williams (14948553428).jpg
FødtVenus Ebony Starr Williams
17. juni 1980[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (42 år)
Lynwood[5][4]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Tennisspiller (1994–)[6], gründer[7][8], skribent[9][10][11]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Indiana University East (2011–), Art Institute of Fort Lauderdale (–2007)Rediger på Wikidata
Far Richard Williams[6]Rediger på Wikidata
Mor Oracene Price[6]Rediger på Wikidata
Søsken Serena Williams[6]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Best Female Tennis Player ESPY Award (2001), Best Female Tennis Player ESPY Award (2002), Best Female Athlete ESPY Award (2002), NAACP Image Award – President's Award (2003), Best Female Tennis Player ESPY Award (2006)Rediger på Wikidata

Medaljeoversikt
OL
Gull2000 Sydney single
Gull2000 Sydney double
Gull2008 Beijing double
Gull2012 London double

Venus Ebony Starr Williams (født 17. juni 1980 i Lynwood i California i USA) er en amerikansk profesjonell tennisspiller som er ranket nr. 5 i single og nr. 11 i double (per januar 2011). Hun regnes som en av de største kvinnelige tennisspillere gjennom tidene, og hun har vært ranket som nummer nr. 1 i single av Women's Tennis Association ved tre separate anledninger. Hun ble verdensener første gang den 25. februar 2002, og ble den første afroamerikanske kvinne til å oppnå den bragden i den åpne æraen.

Williams er regjerende mester i double i Australian Open og det franske åpne. Hennes 21 Grand Slam-titler setter henne på 12.-plass i historien, og er mer enn noen andre aktive kvinnelige spillere med unntak av hennes yngre søster Serena Williams: tretten i single, 12 i double, og to i mixed double. Hennes syv Grand Slam-titler setter henne på delt tolvteplass i historien. Hennes fem Wimbledon-titler setter henne på delt åttendeplass i antall Wimbledon-titler. Hun er en av bare tre kvinner i den åpne æraen som har vunnet fem eller flere Wimbledon-titler. Fra 2000 Wimbledon-turneringen gjennom 2001 US Open, vant Williams fire av de seks Grand Slam-turneringer avholdt. Hun er en av bare fem kvinner i den åpne æraen til å vinne 200 eller flere Grand Slam-singlekamper.

Williams har vunnet tre olympiske gullmedaljer, én i single og to i double. Hun har vunnet flere olympiske gullmedaljer enn noen annen kvinnelig tennisspiller. I 2000 Sydney-OL, ble Williams kun den andre spilleren til å vinne OL-gull i både single og double i samme OL, etter Helen Wills Moody i 1924.

Med 43 karriere-titler, er hun, sammen med Justine Henin den mestvinnende på WTA tourens aktive spillere. Hennes 35-kamper seiersrekke fra 2000 Wimbledon til 2000 Generali Ladies Linz turneringen er den lengste seiersrekke siden 1. januar 2000.

Venus har spilt mot sin søster Serena i 23 profesjonelle kamper siden 1998, Serena har vunnet 13 av disse kampene. De har møttes i åtte Grand Slam-finaler, med Serena som vinner seks ganger. Fra og med 2002 French Open, møttes de i fire sammenhengende Grand Slam-finaler, første gang i det åpne æra som de samme to spillerne hadde konkurrert fire sammenhengende Grand Slam-finaler. De to har vunnet 12 Grand Slam-titler double sammen. Hun er også en av kun tre aktive WTA spillere å ha kommet til finalen i alle fire Grand Slam, de to andre er hennes søster Serena Williams og Justine Henin. [6]


Tidlig i livet[rediger | rediger kilde]

Williams ble født i Lynwood, California og er datter av Richard Williams og Oracene Price. Hun er av afrikansk bakgrunn og er den nest yngste av Oracene's fem døtre:. Halvsøster Yetunde (død 14. september 2003), Lyndrea og Isha Price, og yngre søster og toppspiller i tennis sammen med Venus Serena Williams.

Williams sin familie flyttet fra Compton, California til West Palm Beach da hun var ti, slik at hun kunne delta i tennis akademiet av Rick Macci, som ville gi ytterligere coaching. Macci oppdaget søstrenes eksepsjonelle talent. Han var ikke alltid enig med Williams far, men respekterte at "han behandlet sine døtre som barn, tillot dem å være små jenter". Richard sluttet å sende sine døtre til nasjonale junior-tennis turneringer når Williams var elleve, siden han ville ha dem til ta det rolig og fokusere på skolearbeidet. En annen grunn var rasisme, som han angivelig hadde hørt foreldrene til hvite spillere snakke om Williams-søstrene på en nedsettende måte under turneringer. På den tiden, hadde Williams en 63-0 rekord på USA Tennis Association junior tour og var rangert som nummer 1 blant under 12 spillere i Sør-California. I 1995 trakk Richard sine døtre ut av Macci's akademi, og fra da av overtok all coaching hjemme hos familien.

Spillestil[rediger | rediger kilde]

Williams under US Open i 2010

Williams er en av de sterkeste og av de bedre grunnlinjespillere på touren, utstyrt med en angripende spillestil tlpasset til alle dekker. Hennes spill er svært godt tilpasset gress hvor hun føler seg mest komfortabel, noe som gjenspeiles i hennes fem Wimbledon-titler. Over sin karriere, har hun utviklet seg til en dyktig volleyspiller og effektivt utnytter hennes lange "vingespenn" (1.85m) og smidighet rundt på nettet. Williams dekker også store deler av banen ved hjelp av sin lange rekkevidde til å spille baller som de fleste spillere ikke ville kunne nå og er i stand til å treffe direkte vinnere fra en defensiv posisjon.

Hun innehar rekorden for raskeste serve slått av en kvinne i en WTA turnering. I Zürich Open slo hun en på 210 km / t. Hun innehar også rekorden for raskeste serve i alle fire Grand Slam-turneringer:. 2003 Australian Open kvartfinale – 201 km / t, 2007 Franske Åpne andre runde, 2008 Wimbledon-finale, 2007 US Open første runde -.208 km / t. I Wimbledon i 2008, var hennes gjennomsnittlig fart på serven 185 km / t i kvartfinalen, 187 km / t i semifinalen, og 179 km / t i finalen.

Williams har alltid vært en eksplosiv slager av ballen fra bakken, men hennes backhand er den mest pålitelig av hennes grunnslag. Hennes backhand er like effektiv ned langs linjen eller cross. Hennes forehand bryter av og til sammen under press. Men, er fortsatt det mer kraftfulle av hennes grunnslag og gir mange vinnere, fra en rekke posisjoner på banen. I tillegg er det en av de hardeste forehandene i kvinnenes tour, hyppig målt i 140 km / t området. I 2008 Wimbledon kvinnenes finale, slo Venus en forehand vinner målt på 94 mph (IBM / Wimbledon). Bare noen få kvinner (spesielt Ivanovic, Serena Williams, og Justine Henin) når disse hastighetene.

Williams beste underlag er gress. Hun har vunnet Wimbledon fem ganger og har nådd finalen der i åtte av de siste ti årene. Gressets lave sprett gjør at førsteserven til Venus blir enda farligere. Serven hennes er den mest effektive på gress. Hennes bevegelse på gress er også blant de beste på WTA Tour. Grus er Williams' sitt dårligste underlag. Hun beveger seg ikke så naturlig og hennes flate grunnslag og harde serve er ikke like effektive. Likevel, har hun vunnet en rekke titler på grus og vært i finalen i French Open i 2002 (tapte mot Serena)


1994-1996: Profesjonell debut[rediger | rediger kilde]

Allerede godt kjent i tennis sirkuset i en alder av 14, ble Williams profesjonell 31. oktober 1994. I den andre runden av hennes første profesjonelle turnering, Bank of Vesten Classic i Oakland, var Williams opp et sett og ett servegjennombrudd mot daværende verdenstoer Arantxa Sánchez Vicario før hun tapte kampen. Det var den eneste turneringen Williams spilte i 1994.

I 1995 spilte Williams tre turneringer som et wild card, fallende i første runde av turneringen i Los Angeles, og turneringen i Toronto, men nådde kvartfinalen av turneringen i Oakland, slo nr. 18 Amy Frazier i andre runde og dermed sin første seier over en topp 20 spilleren før hun tapte for Magdalena Maleeva.

Williams spilte fem turneringer i 1996, fallende i første runde fire ganger, men nådde den tredje runden i Los Angeles, tapte for nr. 1 Steffi Graf 6-4, 6-4.

1997-1999: Tidlig suksess[rediger | rediger kilde]

Williams spilte 15 WTA turneringer i 1997, inkludert fem Tier I turneringer. Hun nådde kvartfinalen i tre av Tier I turneringene – Staten Farm Evert Cup i Indian Wells, California, i EM innendørs i Zürich, og Kremlin Cup i Moskva. I Indian Wells i mars, slo Williams nr. 9 i verden Iva Majoli i tredje runde for sin første seier over en spiller ranket på topp 10. Hun tapte i kvartfinalen for nr. 8 Lindsay Davenport i et tredje sett tiebreak. 14. april 1997 var Venus innenfor de 100 beste i verden. Hun gjorde sin debut i hovedtablå i en Grand Slam-turnering i French Open hvor hun nådde andre runde før hun tapte for Nathalie Tauziat. Hun tapte i første runde av Wimbledon for Magdalena Grzybowska. i sin debut i US Open, tapte hun finalen til Martina Hingis 6-0, 6-4 etter å ha slått Irina Spîrlea i en semifinale berømt for "the bump" der Spîrlea og Williams kolliderte under sidebytte. Richard Williams, hennes far, hevdet senere at denne hendelsen var rasistisk motivert. Hun var den første kvinne siden Pam Shriver i 1978 å nå en US Open single finale på sitt første forsøk, og var den første useedede US Open kvinners single finalist siden 1958. Den 8. september 1997, var hun innenfor de 50 beste i verden. Hun avsluttet året ranket nr. 22.

Williams startet 1998 i Medibank International Sydney, hvor hun beseiret nr. 1 Martina Hingis for første gang i andre runde før hun tapte for Arantxa Sánchez Vicario i finalen. Disse resultatene førte henne innenfor topp 20 for første gang, som nummer 16. I sin debut i Australian Open, slo Williams yngre søster Serena i andre runde, som ble søstrenes første profesjonelle møte. Venus tapte i kvartfinalen mot nummer 3 i verden Lindsay Davenport Tre uker senere, fikk Williams revansje mot Davenport og slo henne for første gang, i semifinalen i IGA Tennis Classic i Oklahoma City. Williams beseiret Joannette Kruger i finalen for å vinne den første singleturneringen i hennes karriere. I sin første Tier I turnering av året, tapte Williams i semifinalen i State Farm Evert Cup i Indian Wells for nr. 1 Hingis. Følgende uke vant Williams i Tier Lipton International Players Championships i Key Biscayne, Florida, og der slo hun nr. 1 Hingis i semifinalen. Den 30. mars 1998 rykket Venus inn i topp 10 for første gang.

Williams spilte bare én turnering på grus før i 1998 French Open. I Italian Open i Roma, slo hun søsteren Serena i kvartfinalen og nr. 5 Sánchez Vicario i semifinalen før hun tapte for nr. 1 Hingis i finalen. Williams tapte igjen mot Hingis i kvartfinalen i det franske åpne 6-3, 6-4. Williams tapte sin første kamp i Direct Line International Championships i Eastbourne på gress før hun til slutt tapte for tittelvinner og nr. 3 Jana Novotná i kvartfinalen i Wimbledon 7-5, 7-6 (2). Den 27. juli 1998 gikk hun opp på femteplass på rankingen. Williams spilte tre turneringer i løpet av den nordamerikanske hardcourt-sesongen. Hun nådde sin femte finale i år på Bank of the West Classic i Stanford, California, hvor hun slo nr. 6 Monica Seles i semifinalen før hun tapte for nr. 1 Davenport. Patella tendinitis i hennes venstre kne fikk henne til å trekke seg fra sin kvartfinale kamp i turneringen i San Diego, da hun ledet mot Mary Pierce 4-0 i tredje sett. I US Open, slo Williams fjerde seeded Sánchez Vicario i kvartfinalen før hun tapte for andre seeded og til slutt mester Davenport i semifinalen 6-4, 6-4.

Williams spilte fire turneringer resten av 1998. Hun vant sin tredje tittel for året på Grand Slam Cup i München i september, slo nr. 9 Patty Schnyder i finalen. Hun tapte i andre runde av Porsche Tennis Grand Prix i Filderstadt før hun tapte i finalen i Tier Swisscom Challenge i Zürich for nr. 1 Davenport og semifinalen i Tier i Kremlin Cup i Moskva for Pierce. Hun hadde tjent nok poeng i løpet av året til å delta i årets sluttspill (Chase Championship), men trakk seg fra turneringen på grunn av senebetennelse i kneet hennes. Hun avsluttet året rangert som nr. 5.

I 1998, spilte Williams med Justin Gimelstob og de vant mixed double titlene i Australian Open og den French Open. Hennes søster Serena vant de to andre Grand Slam mixed double titlene dette året, og fullførte en "Williams Familie Mixed double Grand Slam". Williams vant de to første doubletitlene i sin karriere, i Oklahoma City og Zürich. Begge titlene kom med søsteren Serena, og de ble bare det tredje søskemparet noensinne å vinne en WTA doubleturnering.

Williams startet 1999 i Australia, hvor hun tapte for nr. 10 Steffi Graf i kvartfinalen i Medibank International i Sydney og nr. 1 Davenport i kvartfinalen i Australian Open. Men kom tilbake i Faber Grand Prix i Hannover, slo Graf for første gang i semifinalen før hun tapte finalen til nr. 3 Novotná. Williams forsvarte deretter sine titler i både Oklahoma City og Key Biscayne. Hun beseiret Novotná og Graf for å nå finalen i Key Biscayne, hvor hun beseiret Serena i tre sett i den første finalen på WTA Tour spilt av to søstre. Williams spilte fire turneringer i løpet av våren. Hun tapte sin første kamp i Bausch & Lomb Championships i Amelia Island, Florida. Tre uker senere, derimot, vant hun sin første tittel på grus på Betty Barclay Cup i Hamburg, og slo Mary Pierce i finalen. Williams vant så Tier 1 Italian Open i Roma, og slo nr. 1 Hingis i semifinalen og nr. 8 Pierce i finalen. I French Open utvidet hun sin seiersrekke til 22 kamper før hun tapte i fjerde runde for nr. 125 Barbara Schwartz. Williams klarte sammen med Serena å vinne kvinnenes double tittel i French Open, den første Grand Slam-tittelen søstrene vant sammen.

I 1999 Wimbledon-turneringen, slo Williams nr. 17 Anna Kournikova i fjerde runde for å nå kvartfinalen for andre år på rad, der til slutt tapte 6-2, 3-6, 6-4 for Steffi Graf.

Williams tok seg opp igjen i sommeren da hun vant to Fed Cup-kamper mot Italia og tapte i finalen i Bank of the West Classic i Stanford for nr. 1 Davenport. En uke senere, slo Williams Davenport i semifinalen i TIG Tennis Classic i San Diego før hun tapte for nr. 2 Hingis i finalen 6-4, 6-0. I sin siste turnering før US Open, vant Williams i Pilot Pen Tennis i New Haven, Connecticut, slo nr. 5 Seles i semifinalen og Davenport i finalen. 30. august 1999, nådde hun tredjeplass på verdensrankingen for første gang. Seeded tre i US Open, tapte Williams i semifinalen mot nr. 1 Hingis i tre sett. Men vant double tittelen med Serena for deres andre grand-slam tittel sammen. Serena vant forøvrig i singel og.

I resten av året, bidro Williams til USAs seier over Russland i Fed Cup finalen, og vant singelkampen sin før hun, med Serena, vant doublekampen. På Grand Slam Cup i München, beseiret Venus Hingis i semifinalen 6-2, 6-7 (6), 9-7 før hun tapte for Serena for første gang i finalen. Venus vant sin sjette tittel for året i Tier turneringen i Zurich, og slo nr. 1 Hingis i finalen. Fire uker senere, tapte hun for Davenport i semifinalen i turneringen i Philadelphia. Venus tapte i semifinalen i sin debut i sluttspillet, men avsluttet året sterkt som nr 3 i verden.


2000-2003[rediger | rediger kilde]

Disse tre årene var de såkalte "The Williams years" hvor søstrene Venus og Serena dominerte verdenstennisen totalt. Venus kom ut av de tre årene med 4 grand-slam titler i singel, 6 i double (alle med Serena), ett OL-gull i singel og ett i double (med Serena). Til sammen på de tre årene vant Venus 28 titler, 20 i singel og 8 i double. Hun var ranket som nummer 1 i verden i elleve uker i løpet av 2002 sesongen. Venus og Serena møttes i fire grand-slam finaler på rad, som de første i historien noensinne.

2004-2006[rediger | rediger kilde]

Venus' eldre søster Yetunde ble skutt og drept i slutten av 2003 og Venus var i tillegg plaget av skader. Dette resulterte i mange dårlige resultater og hun raste nedover på rankingen. Likevel vant hun en historisk finale mot landsvenninne Lindsay Davenport i Wimbledon i 2005. Hun reddet to matchballer og vant 4-6, 7-6, 9-7.

2007-2009[rediger | rediger kilde]

I 2007 kom Venus tilbake med bedre resultater og da hun kjempet til seg sin fjerde Wimbledon tittel var hun inne blant de ti beste på rankingen for første gang på tre år. Hun fulgte opp året etter med titler i Wimbledon igjen, Zurich og WTA Championships. hun vant også double i Wimbledon med Serena. 2009 startet dårlig med 2.runde tap i Australian Open, men hun endte året med titler i storturneringen Dubai og Acapulco. I double vant hun Australian Open, Wimbledon, Stanford og Us Open med Serena.

2010[rediger | rediger kilde]

2010 ble et skadepreget år. For Venus ble det et surt tap i Australian Open i kvartfinalen før hun vant Dubai og Acapulco for andre år på rad. Venus var den spilleren som gjorde det best gjennomsnittlig i Grand-slam turneringene: Australian Open (QF), French Open (4. runde), Wimbledon (QF) og Us Open (SF). I double vant hun Australian Open, Madrid, og French Open med Serena. På grunn av en skade ble hennes siste turnering US Open i august hvor hun, med en kneskade, kom til semifinalen og tapte knepent for Kim Clijsters (BEL)


2011[rediger | rediger kilde]

I en oppvisningsturnering i Hongkong møtte Venus Vera Zvonareva (RUS) og Li Na (CHN) og tapte begge henholdsvis 6-2, 6-4 og 6-3, 7-6. Det var de to første kampene til Venus på over 4 måneder grunnet en kneskade. En uke senere spilte hun i Australian Open, men allerede i tredje runde måtte hun trekke seg pga. en strekk i lysk/mageområdet. Hun var borte fra tennis helt til juni, da hun gjorde comeback i en gressturnering i Eastbourne. Der kom hun til kvartfinalen.

Grand Slam-titler[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Brockhaus Enzyklopädie, brockhaus.de, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID williamsven[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm1102988, besøkt 17. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ a b The Bud Collins History of Tennis (2nd ed.), side(r) 680[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ espn.go.com[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ a b c d The Bud Collins History of Tennis (2nd ed.), side(r) 679[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ bleacherreport.com[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ www.bloomberg.com[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ bleacherreport.com[Hentet fra Wikidata]
 10. ^ bleacherreport.com[Hentet fra Wikidata]
 11. ^ www.nydailynews.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]