Venus Genetrix' tempel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tempelet Venus Genitrix i Cæsars forum i Roma

Tempelet til Venus Genetrix er et romersk tempel i Cæsars forum i Roma som i dag er i ruiner. Det er dedikert til romerske Venus Genetrix, gudinne for moderskap og familie. Det ble dedikert til gudinnen i år 46 f.Kr. av Julius Cæsar.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Tempelet ble bygget av solid marmor med åtte søyler (octostyle) på fasade på et hevet podium som stiger ved to mindre sideveis trapper. Tempelets skatter (nå forsvunnet for lenge siden) besto av en kultstatue av Venus foruten også statuer av Cæsar og av egyptiske Kleopatra; tallrike kunstverker, inkludert greske malerier; seks samlinger med graverte edelsteiner og en brystpalte dekorert med perler romersk Britannia.

Historie[rediger | rediger kilde]

Cæsar hadde først planlagt å bygge tempelet for Venus Victrix, men slaget ved Pharsalus i 48 f.Kr. utsatte byggingen. Han besluttet å dedikere sin eget tempel Venus Genetrix som mor av Aineias, betraktet som stamfar til gens Julia som Cæsar selv tilhørte.

Tempelet ble bygget i 46 f.Kr. i byen Roma i det nye Forum til Cæsar. Det ble plassert ved enden av en lang inngjerding av forumet, en praksis som var lånt av romerne fra etruskerne og som senere ble et fast arkitektonisk trekk over hele Romerriket.

Området ble ødelagt av brann så tidlig som 80 e.Kr. Senere ble tempelet gjenoppbygget av keiser Domitian og restaurert av Trajan i 113 e.Kr.. De tre søylene som i dag er synlig er fra denne senere rekonstruksjonen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Nagle; D. Brendan (2005): The Roman World: Sources and Interpretation. Pearson Education. ISBN 0-13-110083-1.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]