Veier i Ghana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ghanas veinett danner et nettverk med en veilengde på rundt 40 186 kilometer.[1] Av dette er rundt 10 000 km asfaltert. Landet har to motorveier, som begge går til hovedstaden Accra. De to motorveiene er Accra–Tema Motorway, som går fra Accra til Tema, og George Walker Bush Motorway, som er en ringvei rundt Accra.

Siden 1974 har veiene blitt vedlikeholdt av Ghana Highway Authority. Denne etaten vedlikeholder rundt en tredel av veiene i Ghana.

Skilt[rediger | rediger kilde]

Veiskilt er blå med hvit skrift. Veinumre skrives med vanlig skrift, med prefiks.

Veiskilt i Accra

Veinumre[rediger | rediger kilde]

Veinumre i Ghana er delt inn i tre lag: nasjonale veier (engelsk: National Roads), interregionale veier (engelsk: Inter-Regional Roads) og regionale veier (engelsk: Regional Roads).

De nasjonale veiene knytter større byer sammen med hverandre og andre land, og identifiseres med prefikset N. De interregionale veiene knytter regionale byer sammen med hverandre, og merkes med prefikset IR. Den siste kategorien, regionale veier, er mindre veier som knytter småbyer sammen med hverandre og med interregionale og nasjonale veier. Disse merkes med prefikset R, som følges av to eller tre sifre.

Nasjonale og interregionale veier har en systematisk nummerering der oddetallsveier går fra øst mot vest, mens partallsveier går fra nord til sør.

Motorveier nummereres ikke separat, men inngår som deler av veier i de andre kategoriene. For tiden er begge moterveiene del av en nasjonal vei: N1.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ghana Highway Authority. «About GHA Arkivert 28. juli 2013 hos Wayback Machine.» (besøkt 21. februar 2013).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]