Veien til Rio Lama

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Veien til Rio Lama
orig. Green Mansions
Generell informasjon
Prod.landAmerikansk
Lengde104 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiMel Ferrer
ProdusentEdmund Grainger
ManusforfatterDorothy Kingsley
Basert påGreen Mansions 
av William Henry Hudson
MusikkBronislau Kaper
Heitor Villa-Lobos
Sidney Cutner
SjeffotografJoseph Ruttenberg
KlippFerris Webster
Foran kamera
MedvirkendeAudrey Hepburn
Anthony Perkins
Annen informasjon
Budsjett3, 288 millioner dollar[1]
Totalomsetning2, 39 millioner dollar[1]
DistributørMetro-Goldwyn-Mayer
Premiere
  • 19. mars 1959 (1959-03-19) (NY)
Eksterne lenker

Veien til Rio Lama (originaltittel Green Mansions) er en amerikansk romantisk eventyrfilm fra 1959, regissert av Mel Ferrer. Den er basert på William Henry Hudsons roman Green Mansions fra 1904, om en ung mann (Anthony Perkins) som flykter inn i jungelen etter et opprør i Caracas. Der møter han på vakre Rima (Audrey Hepburn), som ble bortført som barn. I tillegg til Perkins og Hepburn medvirker også Lee J. Cobb, Sessue Hayakawa og Henry Silva i andre roller. Lydsporet ble komponert av Heitor Villa-Lobos og Bronislau Kaper, mens fotoarbeidet ble utført av Joseph Ruttenberg.

Veien til Rio Lama skulle være det første filmprosjektet i en rekke filmer med Ferrer som regissør og Hepburn som hovedrolleinnehaver, men det ble også det siste. Vincente Minnelli skulle egentlig regissere filmen, men på grunn av forsinkelser valgte Metro-Goldwyn-Mayer å gi regiansvaret til Ferrer istedet.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter et opprør i Caracas flykter en ung mann, Abel (Anthony Perkins), inn i jungelen. Faren er drept av opprørerne, og Abel tørster etter hevn. I jungelen støter han på en gammel, hvit eneboer (Lee J. Cobb) og en vakker, ung kvinne, Rima (Audrey Hepburn), som ble bortført som barn. Kjærligheten mellom Abel og dette naturbarnet, som uvitende blir forfulgt av indianere, får Abel til å glemme sitt hat og sin hevn.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «The Eddie Mannix Ledger». Los Angeles: Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study. 
  2. ^ Franco Dunne, Cinta (2003). Great Illustrious Mexicans: Dolores del Río. Mexico: Promo Libro. s. 59. ISBN 84-492-0329-5. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]