Flens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En flens er et område på en del som er utvidet med en kant, enten innvendig eller utvendig. En flens blir ofte brukt for å kunne holde på plass, feste eller koble den aktuelle gjenstanden til en annen gjenstand. Det utvidede området som utgjør flensen kan da gripes tak i av den andre delen, og det kan være hull for å feste dem sammen ved bolting, nagling, eller kun ved å bidra til økt friksjon (jamfør flensmutter).

Vanlig bruksområder for flenser er til skinnehjul, flensemutter/bolt, rørkoblinger og kraftoverføringer.

Rørflens[rediger | rediger kilde]

Rørflenser (engelsk: pipe flange) brukes til å koble sammen rør. Med flenser får man en mer fleksibel kobling av rør enn ved for eksempel sveising. Det finnes en rekke varianter av rørflenser tilpasset ulike behov, de fleste er standardiserte for å sikre at de passer sammen.

Vanlige standarder for flenser er ANSI/ASME (USA), PN/DIN (Tyskland), BS (Storbritannia og Australia), JIS/KS (Japan og Korea), GOST (Russland) og UNI (Italia), mens Norge har Norsk Standard (NS), som i hovedsak ligner PN/DIN/EN (for eksempel NS2527).

På verdensbasis har disse standardene fulgt utbredelsen av industri. ANSI/ASME er mest brukt innen offshore og raffineri. PN/DIN er mest brukt innen landbasert industri, kjemisk og skipsbygging. Innen hydraulikk brukes ofte SAE (ISO 6162) -flenser. Det finnes også andre standarder og normer rettet inn på nisjer i markedet. På Norsk sokkel brukes for eksempel kompaktflenser som er en lettere og mer kompakt utgave av ANSI/ASME.

Rørflenser er delt inn i trykklasser, og standardene beskriver også forskjellige tetningsmetoder.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]