Flens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Flens (engelsk: flange)

En flens er et område som er utvidet med en kant, innvendig eller utvendig. En flens blir ofte brukt for å kunne holde på plass, feste eller koble den aktuelle gjenstanden. Det utvidede området, flensen, kan gripes tak i av en annen del, det kan ha hull for bolting/nagling, eller kun bidra til økt friksjon (jfr. flensemutter)

Vanlig bruk av flenser er:

Skinnehjul, flensemutter/bolt, Rørkobling, Kraftoverføring

Rørflens[rediger | rediger kilde]

Rørflens (engelsk: pipe flange)

Rørflenser brukes til å koble sammen rør. Med flenser får man en mer fleksibel kobling av rør enn ved f.eks sveising. Det finnes en rekke varianter av rørflenser tilpasset ulike behov, de fleste er standardiserte for å sikre at de passer sammen.

Vanlige standarder for flenser er ANSI/ASME (US), PN/DIN(DE), BS (UK/AUS), JIS/KS (JP/KOR), GOST (RUS), UNI (IT). I Norge har vi Norsk standard, NS, som i hovedsak ligner PN/DIN/EN. (Eksempel NS2527) På verdensbasis har disse standardene fulgt utbredelsen av industri.

ANSI/ASME er mest brukt innen Offshore og raffineri. PN/DIN er mest brukt innen landbasert industri, kjemisk og skipsbygging.

Innen hydraulikk brukes ofte SAE (ISO 6162) flenser.

Det finnes også andre standarder / normer rettet inn på nisjer i markedet. På Norsk sokkel brukes f.eks Kompaktflenser, som er en lettere mer kompakt utgave av ANSI/ASME.

Rørflenser er delt inn i trykk-klasser og standardene beskriver også forskjellige tetningsmetoder.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]