Varatun Gård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Varatun Gård
LandNorge
Kart
Kart
Varatun Gård
58°51′59″N 5°43′51″Ø
Varatun Gård en vinterdag i 2009.

Varatun Gård er et kultursenter og aktivitetssenter for både barn og unge, voksne og eldre i Sandnes. Gården har tidligere vært fattiggård, feltsykehus, lokaler for ungdomsklubb, generasjonsverksted og barnehage.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gården, som var cirka 500 mål, ble kjøpt av Sandnes kommune i 1899 fra Eiven J. Lura for 8 000 kroner. Grunnen til oppkjøpet var at det i 1868 var et felles kommunestyremøte mellom kommunene Sandnes, Høyland, Time og Klepp der man ble enige å opprette en fattiggård. Men det ble ikke gjort noe før gården til Lura ble kjøpt opp. Navnet Varatun ble konstruert for å unngå begrepet fattiggård. Den 17. oktober 1893 flyttet de første åtte personene inn. Belegget lå på 25–35 personer; svært mange av dem som bodde på Varatun var barn.

Tiltaket med Varatun Gård som en arbeidsgård ble sett på som en sosial nyvinning i en tid der mennesker som var fattige og uten arbeid måtte gå på legd på gårdene og ellers ble tatt hånd om av kommunens fattigstyre og den frivillige fattigpleie.

Under den andre verdenskrig ble en del av gårdshuset okkupert og brukt som feltsykehus av tyske styrker. Arbeidsgården var i virksomhet frem til 1969, da den ble nedlagt.

Gården ble i 1970 overtatt seksjonen for kultur- og fritid. Deretter ble den første ungdomsklubben i Sandnes ble etablert i våningshuset. Ungdomsklubben holdt til her frem til 1994, da Lura bydelshus sto ferdig i 1994 og da ble alt ungdomsarbeid flyttet over dit. Varatun utviklet seg til å bli et allaktivitetshus med bydelshusfunksjoner for Trones og Smeaheia. I låvebygningen ble det i 1984 etter midler fra byoriginal Lars H. Lende fra Stavanger etablert et «lendeverksted», et generasjonsverksted for unge og eldre, der ideen var at pensjonister og ungdom skulle arbeide og lære av hverandre. På låven ble det etablert snekkerverksted, dreieverksted og verksted for treskjærervirksomhet. Lendeverkstedet ble Sandnes kommunes første arbeidstreningsprosjekt på 1980-tallet for ungdom med adferdsvansker. Dette prosjektet ble nedlagt i 1998, men lendeverkstedet arbeider fremdeles[når?] etter generasjonstanken.

På begynnelsen av 1990-tallet gjennomgikk hovedhuset en større rehabilitering, som i hovedsak ble finansiert av staten. Gården har siden vært et kultur- og aktivitetssenter for både barn og unge, voksne og eldre. Det ble drevet barnehage på gården fra 2008 til 2009.[trenger referanse]

Kilder[rediger | rediger kilde]