Vannsøyle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Vannsøyle er et begrep som brukes for å angi hvor høyt trykk med vann et stykke stoff (telt, jakke, bukse eller lignende) tåler før vannet trenger igjennom, og angis som regel med enhet meter H2O (mH2O) eller millimeter H2O (mmH2O). Mer presist angir enheten hvor høyt vanntrykk stoffet tåler. Trykket øker dess lengre man går ned under vannoverflaten («høyere vannsøyle»).

Klær[rediger | rediger kilde]

Vanntetthet på klær måles som regel i mmH2O.[1] Ulike produsenter opererer med ulike definisjoner på hva som tilsvarer «vanntett» eller bare «vannavvisende», men tall på hvor mange mmH2O gir et bedre og mer direkte sammenligningsgrunnlag ettersom dette testes i laboratorier i henhold til internasjonale testmetoder.

En vannsøyle på tekstiler på 3000 mmH2O eller høyere regnes som vannavvisende.[trenger referanse]

På klær bør man over 15 000 mmH2O for å kunne regne plagget som vanntett,[trenger referanse] mens det for et telt kan holde med 1500 mmH2O.[trenger referanse]

Annen bruk[rediger | rediger kilde]

Vannsøyle kan også brukes som et mål på vanntrykk, særlig innen fluidmekanikk, og kalles da av og til fallhøyde (engelsk Hydraulic head).[trenger referanse] Enheten er da som regel meter H2O (mH2O) (internasjonalt), eventuelt meter vannsøyle (mVs) på norsk. Måleenheten blir blant annet benyttet i Sivilforsvaret, hvor det brukes følgende, ikke presise, definisjon:

(Dette er en praktisk avrunding, mens i realiteten tilsvarer 10 meter vannsøyle omtrent 0,981 bar.)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hydrostatic Head - an overview | ScienceDirect Topics
  2. ^ Operative tiltak for Sivilforsvaret, Utgitt 2001

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]