Hopp til innhold

Vanlig ulke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vanlig ulke
Nomenklatur
Myoxocephalus scorpius
Linnaeus, 1758
Populærnavn
vanlig ulke[1]
(ulke, pelekunter, pillekunter, marulk)
Hører til
ulkefamilien,
ulkefisker,
strålefinnede fisker
Økologi
Habitat: sjøbunn ned til 110 meter
Utbredelse: Nord-Atlanteren

Vanlig ulke (Myoxocephalus scorpius) er en saltvannsfisk i ulkefamilien. Den er Norges vanligste ulke, og finnes langs hele kysten. Andre lokale navn på fisken: Fessompa, fessømpæ, fisksømpe, fissump, furusk, kontepella, marulk, mataskurk, pelekunter, pillekunter, ulk, konterusk og konteknor.

Vanlig ulke er utbredt fra Nord-Spania i sør til Barentshavet i nord. Finnes også i Østersjøen. Den er vanlig langs hele norskekysten.[1]

Beskrivelse

[rediger | rediger kilde]

Vanlig ulke har et stort og flattrykt hode med en rekke utvekster eller pigger. Kroppen smalner så av bakover mot halefinnen. Den er brun eller grønnlig på farge med mørke områder eller flekker på sidene. Den gode kamuflasjen kan gjøre den svært vanskelig å oppdage. Kan bli opptil 60 cm lang og er den største arten i ulkefamilien i Norge.

Vanlig ulke opptrer vanligvis fra fjæra og ned mot 30 m dyp, men det er fanget eksemplarer på 250 m dyp. Små individer finner man som oftest på steder med bunnvegetasjon, mens større individer gjerne oppholder seg på ren sandbunn.

Vanlig ulke er en typisk stasjonær bunnfisk, som ofte danner lokale populasjoner. Den ligger delvis nedgravd eller skjult på bunnen mens den venter på byttedyr som mindre fisker eller krepsdyr. Vanlig ulke er en glupsk rovfisk som sluker byttet helt når den bykser frem fra skjulestedet sitt. Gytetiden er fra desember til mars, og eggene blir lagt i klaser på bunnen. Hannfisken vokter eggene frem til klekking. Yngelen lever pelagisk den første tiden før de søker ned mot bunnen.

Vanlig ulke er en god matfisk, men det foregår ikke noe kommersielt fiske etter arten.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 3. august 2020. Besøkt 3. august 2020. 

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Pethon, Per (2005). Aschehougs store fiskebok (5 utg.). Oslo. ISBN 82-03-23247-7. 
  • Moen, Frank Emil (2008). Dyreliv i havet - Nordeuropeisk marin fauna (5 utg.). Kristiansund: KOM Forlag. ISBN 978-82-92496-58-9. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]