Valposchiavo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utsikt over Valposchiavo mot syd
Kart over beliggenheten av og kommunene i Valposchiavo

Valposchiavo (italiensk; på lokal dialekt Pus'ciav, tysk Puschlav) er en dal syd for Alpenes hovedkam i Sveits. Administrativt utgjør dalen også distriktet Bernina (distretto di Bernina) i kantonen Graubünden. Distriktet er oppkalt etter Bernina-Alpene, som dalen ligger i. Dalen strekker seg over 25 km lengde sydsydvestover fra 2338 moh. (Berninapasset) og ned til 550 moh. Dalen dreneres av Poschiavino, en bielv til Adda.

Valposchiavo er 237 km² stort og har 4700 innbyggere. Valposchiavo er ved siden av Val Bregaglia og Val Mesolcina ett av Graubündens tre italienskspråklige områder. Her snakker 91 % italiensk og 7 % tysk, mens retoromansk praktisk talt ikke forekommer. Valposchiavo valgte å bli del av Chur bispedømme i 1408. Etter dette ble den en del av Graubünden.

Valposchiavo er omgitt av Lombardia (Italia) på nesten alle kanter. Bare helt i nordvest grenser den til distriktet Maloja. Det fins vei- og jernbaneforbindelse til St. Moritz i nord og Tirano (Italia) i syd. Dessuten kan man via Livignopasset i nord nå den italienske kommunen Livigno.

Distriktene i Graubünden er rent administrative enheter. Distriktet Bernina består av to kommuner (comuni) som også hver utgjør sin egen krets (circolo). Disse er:


Circolo Brusio
Kommunens
navn
Areal
(km²)
Innbygger-
tall
Språk
tysk ret. ital.
Brusio 46 1198 5 % 1 % 92 %


Circolo Poschiavo
Kommunens
navn
Areal
(km²)
Innbygger-
tall
Språk
tysk ret. ital.
Poschiavo 191 3487 8 % 0 % 90 %


Alle befolkningstall og språkandeler bygger på folketellingen fra 2005.