Valestrand Hjellvik Fotballklubb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Valestrand Hjellvik FK»)
Valestrand Hjellvik
Valestrand Hjellvik Fotballklubb
LederOve Håland
Nettsidehttp://www.vhfk.no/
Idrettsgren(er)Fotball
KallenavnVHFK
HjemmebaneFurubakken Idrettsplass
Hjellvik Idrettsplass
Kapasitet1 000
Liga5. div. Hordaland, avd.3
LandNorge
Annet2010: Opprykk til 3. divisjon
Hjemmedrakt
Bortedrakt

Valestrand Hjellvik Fotballklubb (stiftet 13. desember 1992) er en fotballklubb fra Valestrandsfossen, det mest folkerike tettstedet på Osterøy. Klubbens A-lag Herrer spiller i dag (2023) i 5.divisjon og klubbens A-lag Kvinner spiller i 4.div. Klubben spiller sine kamper på Furubakken Idrettsplass på Valestrandsfossen. Noen kamper på aldersbestemte nivå spilles på Hjellvik Idrettsplass.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Klubben ble stiftet 13. desember 1992, som resultat av sammenslåingen av fotballgruppen i Valestrand Idrettsforening (stiftet 1978) og Hjellvik Idrettslag (stiftet 1959 som Hjellvikvåg Idrettslag). Stiftelsesmøtet var i gymsalen på Valestrand.

Det var flere ting man måtte bli enige om på stiftelsesmøtet. De viktigste tingene var nytt klubbnavn, ny drakt og ny logo. I tillegg til det vedtatte Valestrand/Hjellvik, var også Valhall IF et navneforslag som fikk noe tilslutning. Navnet Vallhall hadde i seg deler av flere bygdenavn; Val (fra Valestrand) ha (fra Hamre og Hauge) og dobbel-l som i Hjellvik. En annen tanke med dette forslaget var at klubbnavnet fortsatt kunne forkortes til VIF. Valhall IF nådde ikke opp mot Valestrand/Hjellvik FK i avstemningen, og klubben hadde fått nytt navn. Bare en liten detalj ble endret. Agnar Hjellvik kom med forslag om å fjerne skråstreken mellom de to navnene. Han mente det dermed var mindre sjanse for at Hjellvik-navnet ble forkortet ut slik det ofte blir med sammensatte klubbnavn. Forslaget ble vedtatt, og navnet var i boks.

Logo ble bestemt med farger fra de to gamle klubbene, og de nye draktfargane ble hvit og svart.

A-laget spilte etter sammenslåingen i 6. divisjon, og var i flere sesonger nære ved opprykk til 5. divisjon, før de lyktes i 1997-sesongen. Etter to sesonger i 5. divisjon, rykket laget opp til 4. divisjon etter 1999-sesongen. Klubben rykket videre opp etter 2010-sesongen, og fikk en sesong i 3. divisjon før de rykket ned til 4. divisjon igjen. I 2016 rykket de ned til 5. divisjon, mens de i 2017 igjen rykket opp til 4. divisjon.

1993:[rediger | rediger kilde]

trener: Bjørnar Stald.

Valestrand Hjellvik sin første sesong i seriesystemet, og Hjellvikingen Bjørnar Stald var trener for A-laget som overtok VIF sin plass i 6. divisjon. Han hadde med seg Asle Kallekleiv som hjelpetrener, og Kjell Grinde var oppmann. Ved oppstart i februar manglet noen av de gode gamle spillerne fra 92-sesongen, de hadde gått over til Osterøy. Laget fikk likevel en god start på sesongen da de i mars vant Osterøycupen. I serien gikk det ikke like bra, og klubben endte sin første sesong på 11. plass - noe som var under nedrykksstreken. Den ferske klubben reddet likevel plassen i 6. divisjon fordi flere lag ble flyttet til Rogaland krets . Dermed kunne Valestrand Hjellvik FK puste lettet ut og ta fatt på oppturen. Bergens tidende hadde følgenede sitat om situasjonen[1]: "Brynes mislykkede forsøk på å spille seg opp i eliteserien, samt det faktum at gråsonelagene Etne, Bjoa og Skånevik overføres til Rogaland Fotballkrets, medfører at en rekke Hordalandslag i de lavere divisjoner slipper nedrykk.”

1994:[rediger | rediger kilde]

trener: Bjørnar Stald.

Stald fikk fornyet tillit som A-trener tiltross for "nedrykket" året før, og ledet laget med stø hand mot tabelltoppen i 6. divisjon. Valestrand Hjellvik endte til slutt på 2. plass, og havnet i kvalifisering for opprykk. Finalen gikk mot Søfteland, og VHFK måtte vinne for å rykke opp. VHFK ledet lenge, men noe minutter før slutt utlignet Søfteland og kampen endte 1-1. Dermed gikk opprykket i vasken for de hvite og svarte.

1995:[rediger | rediger kilde]

trener: Redouane Drici.

Den gamle Brannkjempen Redouane Drici ble engasjert som spillende trener for A-laget før 95-sesongen, og optimismen rådet på Furubakken. Etter nok en solid sesong ble det 2. plass og kvalikspill også dette året. Denne gangen var det Bjorøy som til slutt snappet den ledige billetten til 5. divisjon, og VHFK måtte ta fatt på et nytt år i sjette.

1996:[rediger | rediger kilde]

trener: Redouane Drici.

Dette var Dricien sin andre sesong som trener for A-laget til Valestrand Hjellvik. Denne høsten endte laget til slutt på 3. plass, og fikk ikke mulighet til kvalifisering. Trenerkjempen fra Algerie ved Afrikas Middelhavskyst takket for seg som trener på Furubakken, og klubben måtte ut på trenermarkedet før sin femte sesong.

1997:[rediger | rediger kilde]

trener: Bjørnar Stald.

Klubben sin første A-trener, Bjørnar Stald, gikk på en ny sesong på trenerbenken. Enda en gang kjempet laget i tabelltoppen, og enda en gang endte det med 2. plass og kvalifiseringsspill. Etter først å ha slått Baune borte, skulle Valestrand Hjellvik møte Rosendal på Furubakken i den siste avgjørende kampen. Laget manglet keeper til denne kampen, og gamletreneren Drici ble plassert mellom stengene. Valestrand Hjellvik vant til slutt kampen 6-1, og endelig lykkedes det for laget fra Furubakken. Opprykket var et faktum og jubelen stor.

1998:[rediger | rediger kilde]

trener: Sjur Hopland. Hjelpetrener: Gisle Andersen og Steffen Fotland. Oppmann: Kjell Grinde.

Klubben sin første sesong i 5. divisjon, og Sjur Hopland ble engasjert som trener for A-laget. Laget endte på en fin femteplass. Toppscorer ble Thierry Dje Dje Danon. Laget spilte også finale i Osterøy Cup, der det ble 3-3 mot Osterøy før de tapte på straffer.

1999:[rediger | rediger kilde]

trener: Sjur Hopland.

Valestrand Hjellvik sin andre sesong i 5. divisjon startet dårlig, med bare ett poeng på de to første kampene. Men laget kom fort på vinnersporet, og ved halvspilt serie lå VHFK på 3. plass, ett poeng bak Lindås, og tre bak serieleder Laksevåg. Høstsesongen startet med tre strake seiere, og vips så var VHFK på tabelltoppen. Selv om Laksevåg og Lindås aldri var langt bak, klarte Sjur Hopland sine gutter å holde de på en armlengdes avstand. I nest siste serierunde ble alt avgjort da VHFK sikret opprykk til 4. divisjon ved å slå Laksevåg 2-0 borte. Valestrand Hjellvik ble også kretsmestere denne sesongen, etter seier over Vestsiden-Askøy.

2000:[rediger | rediger kilde]

trener: Sjur Hopland. Hjelpetrener: Magnus Hisdal.

Debutsesongen i 4. divisjon ble en kamp på nedre tabellhalvdel . Laget endte til slutt på 10. plass, og fornyet kontrakten i 4. divisjon. Magnus Hisdal og Morten Hjelle ble toppscorere med 5 nettkjenninger hver. Klubben hadde også et godt juniorlag denne sesongen, og fra det laget fikk både Rayner Nygaard, Pål Tufta og Robert Eikeland sin A-debut. VHFK fikk også en cupseier denne sesongen da Osterøy ble slått i finalen i Osterøy Cup.

2001:[rediger | rediger kilde]

trener: Sjur Hopland. Hjelpetrener: Magnus Hisdal.

Det gikk litt bedre i Valestrand Hjellvik sin andre sesong i 4. divisjon. To plassar opp på tabellen, og en grei 8. plass. Denne sesongen ble også den siste for treneren som førte laget opp i 4.divisjon. Sjur Hopland takket av etter tre sesonger ved trenerroret på Furubakken, og Morten Hjelle overtok ansvaret i november.

2002:[rediger | rediger kilde]

trener: Ove Håland.

Dette var Valestrand Hjellvik sin 10-årsjubileumssesong. Dette er også et viktig år i klubbens historie. Supporterklubben blir startet 22. mars, og ga A-laget viktig drahjelp fra bunkersen på Furubakken. Sesongen fikk en litt dramatisk start for VHFK da klubben alt i januar måtte finne erstatter for den nye treneren Morten Hjelle. Det endte med at formann Ove Håland overtok treneransvaret for A-laget, mens nestformann Arne Selstø tok over formannsstolen. Ove Håland fikk etter hvert med seg et mannskap som nesten utelukkende bestod av lokale spillere, noe som nok var med på å skape ekstra entusiasme rundt A-laget. I serien endte laget på 8. plass, akkurat som året før, men denne gangen var det høyere poengsum og kortere vei opp til tabelltoppen. Valestrand Hjellvik var dessuten det eneste laget som ikke tapte mot serievinneren Loddefjord denne sesongen, og 3-2-seieren hjemme på Furubakken var et av sesongens store høydepunkt. Toppscorer ble Thierry Dje Dje Danon med 14 mål, mens Tor Inge Brendøy endte på 8 og Pål Tufta på 5 scoringer.

2003:[rediger | rediger kilde]

trener: Ove Håland. Hjelpetrenere: Gisle Raknes og Henning Klovning Rød.

Denne sesongen ble også en slags milepæl i klubbens historie, siden VHFK for første gang var Osterøys beste klubb i seriesystemet. Laget fikk en fantastisk start med 3-0 hjemme mot lokalrival Osterøy i serieåpningen, og endte til slutt på 6. plass.

2004:[rediger | rediger kilde]

trener: Ove Håland. Hjelpetrenere: Stenar Hauge og Håvard Hegg-Lunde.

A-laget kom stadig høyere på tabellen og ender på 5. plass med 35 poeng. Av 26 spillere som ble notert med seriekamper for klubben denne sesongen, var så mye som 24 Valestrandsgutter.

Pål Kjetil Tufta ble toppscorer med 13 mål på 15 kamper. En annen stor spiller denne sesongen var Jørgen "Jøgge" Flåtene som herjet på VHFKs midtbane.

2005:[rediger | rediger kilde]

trener: Ove Håland. Hjelpetrener: Håvard Hegg-Lunde.

A-laget endte på en fin 3. plass etter nok en solid sesong i 4. divisjon. Valestrand Hjellvik slår begge opprykkslagene Loddefjord og Løv-Ham 2 hjemme på Furubakken, og serievinner Loddefjord ble i tillegg banket på Alvøengresset. VHFK nærmer seg stadig toppen og lukter på opprykksplassene, mens Osterøy rykker ned i 5. divisjon. Dermed er Valestrand Hjellvik uten konkurranse på Osterøy.

2006:[rediger | rediger kilde]

trener: Ove Håland. Hjelpetrener: Frank Hansen.

Serieåpningen denne sesongen ble lagt til Fotlandsvåg fordi Furubakken var under arbeid med det etterlengtede kunstgressdekket. Men VHFK vant åpningskampen mot Bjarg i Fotland. Neste hjemmekamp gikk på Osterøy Stadion, også denne vant VHFK. Åpningen av kunstgressbanen på Furubakken var 20. mai og markertes med en A-lagskamp. Bunnlaget Skjergard kom på besøk. Til det store hjemmepublikummets skuffelse kunne Skjergard reise hjem igjen med alle poengene. I den samme kampen ble keeper Frode Valestrand kjørt vekk i ambulanse med benbrudd. A-laget ender til slutt på 7. plass denne sesongen, en liten nedtur etter de flotte resultatene årene før. Åsanegutten Øyvind Thomassen kommer inn i stallen før høstsesongen, og ble et lyspunkt. Dette ble også Ove Håland sin siste sesong som A-trener.

2007:[rediger | rediger kilde]

trener: Jo Solberg.

Tidlegere Osterøytrener og -spiller Jo Solberg gjør sitt inntog på Furubakken som trener for Valestrand Hjellvik. Han henter inn gamle kjente spillere som Torgeir Rud fra Odda og Haugesunderen Tom Sivertsen, begge med en fortid i Osterøy. Fra Stavanger kommer også Kalle Fiskå inn i VHFK-stallen, og alle disse styrker laget. A-laget ender til slutt på 6. plass med 30 poeng.

2008:[rediger | rediger kilde]

trener: Jo Solberg. Hjelpetrenerar: Torgeir Rud og Ronny Håland.

Jo Solberg sin andre sesong på Furubakken ender med en fin 3. plass bak opprykkslagene Løv-Ham 2 og Bjarg. Moldenseren Are Bryhn kommer til Furubakken denne sesongen, og ble raskt en publikumshelt.

2009:[rediger | rediger kilde]

trener: Jo Solberg. Hjelpetrener: Håvard Hegg-Lunde og Torgeir Rud. Oppmann: Ronny Håland.

Stavangergutten Trygve Nilssen slutter seg til laget, og i tillegg henter Jo Solberg Tysse-brødrene Øyvind og Ole Morten fra Osterøy. Jos stall begynner å se farlig ut. Og farlige ble de også. Bare tre tap går Jo og hans menn på i 2009, og til slutt er det bare ett fattig poeng som skiller dem fra opprykksplassen. Da er det kanskje litt bittert å tenke på en og annen uavgjortkamp, der det ble sløst med sjansene. Øygard og Os 2 ender på opprykk, men Valestrand Hjellvik får en ekstrasjanse til opprykk denne sesongen. Os sitt førstelag må nemlig rykke opp fra 3. divisjon dersom Os 2 skal kunne gå opp fra 4. divisjon. Osingene må ut i dobbel kvalik mot Austevoll for å spille om 2. divisjonskontrakt. VHFK-supporterene og spillerne reiser til Austevoll og Os for å heie på de oransje fra Austevoll, men det ble til slutt Os som dro det lengste strået - og dermed rykker de opp med begge sine lag, mens Valestrand Hjellvik står igjen i 4. divisjon.

2010:[rediger | rediger kilde]

trener: Jo Solberg.

Den legendariske sesongen som avsluttes med et straffespark 7 minutter på overtid, der over 1000 tilskuere stormer Furubakken etter at Øyvind Thomassen banker ballen i nettet, er kjent for de aller fleste. Bare ett tap og noen få uavgjorte er likevel ikke nok til å lede tabellen to kamper før slutt. Loddefjord ser ut til å kontrollere det hele før nest-siste kamp. Da går de på et uventet stortap hjemme mot Laksevåg, samtidig som Valestrand Hjellvik gjør jobben borte mot Rosendal. Dermed er Valestrandslaget i førersetet før seriefinalen, og klarer seg med uavgjort der. Mennene fra Furubakken vinner opprykket, og Joen får gullstolen sin - både på Furubakken og på festen senere. Stavangerkaren Morten Frøland kommer til Valestrand før denne sesongen, mens Simen Kallekleiv spiller seg inn på A-laget.

2011:[rediger | rediger kilde]

trener: Jo Solberg, Mons Ivar Mjelde, Øyvind Pedersen. Oppmann: Gisle Raknes.

Jo starter sesongen som trener for A-laget, men må gi seg midtveis på grunn av mye reising i jobbsammenheng. I juni meldte klubben at Mons Ivar Mjelde ble ny trener for Valestrand Hjellvik, og den tidligere topptreneren - og treneren som hentet hjem gullet til Bergen etter 40 år, starter arbeidet på Furubakken. Guttene var skikkelig motivert for dette, og stemningen i laget fikk et ekstra løft. Men det varer dessverre ikke mange ukene før Tippeligaklubben Start sikrer seg Mjelde, noe som kaster VHFK ut i ny trenerjakt. Tidligere Austevolltrener Øyvind Pedersen kom inn og overtok treneransvaret fra august og ut sesongen sammen med hjelpetrener Thorleif Holme. Til slutt endte det med nedrykk for Valestrand Hjellvik sine tapre krigere, i det som i presset ble omtalt som tidenes sterkeste 3. divisjonsavdeling i Norge. Bortekampene mot Brann 2 og Øystese var kanskje de største høydepunktene for supporterne denne sesongen. Begge kamparenaene ble farget i sort og hvitt av entusiastiske VH-supportere. Spesielt i Norheimsund var det en stor opplevelse - mest fordi VHFK stakk av med alle poengene mot et sjokkert hjemmelag.

2012:[rediger | rediger kilde]

trener: Thomas Tennebø. Hjelpetrener: Nilson Viegas.

4.plass med 39 poeng.

2013:[rediger | rediger kilde]

trener: Rayner Nygaard

Nedrykk til 5.divisjon. 10. plass med 24 poeng.

2014:[rediger | rediger kilde]

trener: Frank Hansen

Opprykk til 4.divisjon. 2.plass med 57 poeng.

2015:[rediger | rediger kilde]

trener: Frank Hansen.

4.plass med 40 poeng.

2016:[rediger | rediger kilde]

trener: Frank Hansen. Hjelpetrener: Henrik Nygaard

Dette er året NFF gjør store endringer i divisjonssystemet i Norge. Antallet avdelinger i de høyere divisjonene skal reduseres, noe som medfører at halve 4.divisjon rykker ned til 5.divisjon. Valestrand Hjellvik FK, Voss FK og Fana 2 ender ved sesongslutt på 35 poeng, men Valestrand trekker det korteste strået og må ta den tunge turen ned til 5.divisjon på målforskjell til tross for en 6.plass i avdelingen.

2017:[rediger | rediger kilde]

trener: Frank Hansen. Hjelpetrener: Bjarte Vatle

Etter bare en sesong i 5.divisjon sikrer A-laget opprykk til 4.divisjon på målforskjell i siste serierunde, framfor erkerival Osterøy IL. A-laget vinner 4-1 over SK Galgen på Krohnsminde, mens Osterøy IL bare trengte uavgjort mot allerede opprykksklare Bergen Nord FK. Bergen Nord FK vant kampen 1-0, i en kamp der Osterøy IL får annullert et mål på overtid av 2.omgang, noe som ville sikret dem opprykket med 1 poeng foran Valestrand Hjellvik FK. Toppscorer for VHFK denne sesongen ble Jonas Hauge, tett forfulgt av Kevin Janz.

2018:[rediger | rediger kilde]

trener: Frank Hansen. Hjelpetrener: Bjarte Vatle

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Slipper nedrykk». Bergens tidende. 27. oktober 1993. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]