Valentin Rasputin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For den russiske mystikeren, se Grigorij Rasputin
Valentin Rasputin
Валентин Распутин.jpg
Født15. mars 1937
Atalanka
Død14. mars 2015 (77 år)
Moskva
Utdannet ved Statsuniversitetet i Irkutsk
Beskjeftigelse Skribent, journalist, kommentator, meiningsjournalistikk, offentlig person
Nasjonalitet Sovjetunionen, Russland
Medlem av Den sovjetiske forfatterforeningen
Utmerkelser
8 oppføringer
Sovjetunionens statspris, Leninordenen, Helt av det sosialistiske arbeidet, 3. klasse av Fedrelandets fortjenstorden, 4. klasse av Orden for tjeneste for fedrelandet, Arbeidets røde fanes orden, Ærestegnets orden, Aleksander Nevskij-ordenen
SjangerLandsbyprosa, roman, novelle, essay
Debuterte1966
Aktive år1966
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Valentin Grigorjevitsj Rasputin (Валенти́н Григо́рьевич Распу́тин; født 15. mars 1937 i Atalanka ved Ust-Uda, Irkutsk oblast; død 14. mars 2015 i Moskva) var en russisk forfatter og miljøaktivist.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Rasputin var bondesønn og tilbrakte hele oppveksten på den sibirske landsbygda. Fra 1954 til 1959 studerte han filologi i Irkutsk. Opprinnelig ville han bli lærer, men etter endt utdanning begynte han å arbeide som journalist i Irkutsk, seinere i Krasnojarsk.

Han publiserte sine første fortellinger og skisser i 1961, fra 1966 levde han som fri forfatter.

Rasputin ble regnet som en av de betydeligste sovjet-forfatterne i 1970-årene. Han var representant for den sovjetiske landsbyprosaen og skrev om Sibirs truede natur og landsbykultur under myndighetenes modernisering og industrialisering, og om hvor hjelpeløse landsbybeboere i vanstyrte provinser var stilt overfor sovjetstatens framtidstro.

Romanen Avskjed med Matjora (1976, til norsk 1979) gjorde Rasputin verdensberømt. I boka skildrer han landsbyen Matjora, som lik Rasputins hjemsted Atalanka forsvinner i et oppdemt vannreservoar.

Fra slutten av 1980-årene markerte Rasputin seg som miljøaktivist, eksempelvis arbeidet han for å redde Bajkalsjøen. Russlands framtid og verdenstilstanden i det hele ble etterhvert hans store anliggende og han engasjerte seg på høyrefløyen med forsvar for tradisjonelle, ortodokse russiske verdier

Priser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]