Vale tudo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Vale tudo er en fullkontaktsport som ble populær i Brasil på begynnelsen av 1900-tallet. Vale tudo er portugisisk og kan oversettes med «alt går» (engelsk: «anything goes»), og brukes til å beskrive arrangementer der utøvere av ulike kampsporter møter hverandre med et minimalt sett av regler. Vale tudo fikk først et omdømme i Brasil, og ble deretter spredt over hele verden og regnes i dag som en noe mer brutal versjon av moderne MMA (mixed martial arts), sistnevnte som utøves i organisasjoner som UFC og Bellator.

1920-tallet[rediger | rediger kilde]

Kampsportarrangementer kalt Vale Tudo ble populært i brasilianske sirkuser på 1920-tallet. Eksempler på slike hendelser er beskrevet i Japanese-American Courier den 4. oktober 1928:

En rapport fra São Paulo oppgir at Jiu Jitsu virkelig er en kunstform, og at i en underholdende forestilling i sideteltet til et stort sirkus møtte en Bahian av store proporsjoner sin overmann i en liten japansk bryter. Mannen var en utøver av Capoeira, en gammel søramerikansk kampstil, men etter å ha fått japaneren på ryggen og sparket etter hodet hans ... benyttet den lille asiaten seg av et Jiu Jitsu-grep og kastet Bahianen vekk, og etter en kort kamp på bakken ble han funnet sittende på den stilleliggende kroppen til den store motstanderen.

Moderne Vale tudo[rediger | rediger kilde]

I dag blir det fortsatt holdt Vale tudo-arrangementer i store tall rundt om i Brasil. Imidlertid, grunnet den voldelige og blodige naturen til sporten, forårsaker disse "undergrunnsarrangementene" noen ganger kontroverser i media. Kritikere av sporten argumenterer med at Vale tudo-arrangementer bør adoptere de mye tryggere MMA-reglene som har oppstått og mottatt atletisk sanksjonering i land som USA og Japan. Tilhengere av Vale tudo svarer med at den sanksjonerte MMA-stilen som er utviklet i USA er nå så ulik tradisjonell Vale tudo at det bør anses som en helt annen sport, akkurat som kickboksing anses å være noe annet enn Muay thai.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]