Capoeira

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
To menn spiller capoeira inne i en sirkel av mennesker i Amsterdam.

Capoeira er en afrobrasiliansk kampsport eller dans som ble antas å ha blitt utviklet iløpet av 1500-tallet av brasilianske slaver. Sporten karakteriseres av mye bevegelse, enten på bakken eller i luften. Danses til folkelig musikk som opprinnelig ble sunget og spilt i sosiale settinger, deriblant Capoeira, der det brukes enkle rytmeinstrumenter og sang. Slavene utviklet antagelig dansen for å skjule forberedelser til opprør mot slave-eierne. På grunn av dette er capoeira både en dans og en kampsport. Det fins to ulike hovedstiler, Angola og Regional. Av andre stiler kan Miudinho og Capoeira Contemporânea nevnes. Angola er den tradisjonelle Capoeiraen med langsomme bevegelser og med vekt på tradisjoner, teatralskhet og lureri. Regional er mer fokusert på kamp med mange raske bevegelser.

Capoeira utøves i en roda (ring) der de øvrige deltakerne klapper i hendene, synger og spiller instrumenter. Dansen er fysisk krevende, da man tilbringer en stor del av tiden stående på en eller to hender, hodet, albuer, etc. og hvor så å si hele kroppen er i bruk til envher tid.

Graderinger[rediger | rediger kilde]

Alle betegnelser og benevnelser som brukes av utøvere av denne sporten er på portugisisk. Det er det offisielle graderingssystemet til The Brazilian Capoeira Federation som benyttes i flesteparten av gruppene, men det er også en hel del andre systemer som blir brukt verden over. Graderingssystemet viser omtrent hvor mange år det vil ta å oppnå de forskjellige ferdighetsnivåer.

Iniciante: 1.år: grønt belte 2.år: gult belte 3.år: blått belte

Aspirante: 4.år: grønt og gult belte 5.år: grønt og blått belte 6.år: gult og blått belte

Aluno Formado: 7.år: grønt, gult og blått belte Utøveren er nå godkjent til selv å lære bort Capoeira.

Monitor: 8.år: hvitt og grønt belte Utøveren kan nå ta på seg mer ansvar og stå for mer individuell ledelse gjennom å starte egen Capoeiraskole med tillatelse fra sin egen mestre.

Professor: 9. eller 10.år: hvitt og gult belte Utøveren er nå kvalifisert og godkjent som lærer. De kan være utøvere på dette nivået frem til de når nivå 10 som er;

Contra Mestre: 10. – 15. år: hvitt og blått belte

Utøveren vil være på dette nivået frem til deres Mestre mener at tiden har kommet til at utøveren selv kan bli en mestre. Denne prosessen kan ta alt fra 15 til 20 år og fordrer at utøveren kontinuerlig viser integritet, ansvar og vilje til å forbedre sin Capoeira.

Mestre: 15. til 20. år: hvitt belte Dette er det nest høyeste nivået. Det finnes et nivå 12 kalt Mestrissimo (stormester). Dette nivået ble posthumt tildelt Mestre Bimba.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Capoeira Angola Oslo

Commons Commons: Capoeira – bilder, video eller lyd