Vakhsj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vakhsj
LandKirgisistan, Tadsjikistan
Lengde786 km
Nedbørfelt39 100 km²
Middelvannføring536 /s
MunningSamløp med Pjandzj, danner Amu-Darja
Vakhsj
Vakhsj (uthevet med blått)
Kart
Vakhsj
39°16′04″N 71°22′30″Ø

Vakhsj (tadsjikisk: Вахш eller وخش), i det nordlige sentrale Tadsjikistan også kjent som Surkhob (tadsjikisk: Сурхоб), og i Kirgisistan som Kyzyl-Suu (kirgisisk: Кызылсуу – Kyzylsuu), er ei elv i Sentral-Asia. Den er ei sideelv til Amu-Darja, og er 786 km lang, med et nedbørfelt på 39 100 km².

Geografi[rediger | rediger kilde]

Elva har sitt utspring i Kirgisistan, og den renner mot vest og inn i Tadsjikistan, hvor den løper sammen med elva Pjandzj og danner elva Amu-Darja på grensa mellom Tadsjikistan og Afghanistan. Middelvannføringen i Vakhsj er 536 m³/s. Elva, som får mesteparten av sin vannføring fra smeltevann fra isbreer, har sin maksimale vannføring i sommermånedene juli og august. Elva renner mellom svært høye fjell, som ofte begrenser elveløpet til trange passasjer i dype kløfter. De størstesideelvene er Muksu og Obihingou.

Demninger[rediger | rediger kilde]

Vannkraftpotensialet i Vakhsj er blitt sterkt utnyttet av Sovjetunionen og senere av Tadsjikistan. Det er nå fem utbygde vannkraftverk langs Vakhsj i Tadsjikistan, en av dem er verdens høyeste fullførte demning, Nurek.[1] De fem kraftverkene leverer 90 % av landets elektrisitet. Det er i tillegg under bygging eller planlagt ytterligere fire demninger langs elva, herunder Rogun-demningen, som vil overgå Nurek som verdens høyeste når den er ferdig utbygd.

Blokkeringer[rediger | rediger kilde]

Vakhsj er utsatt for blokkering av jordskred forårsaket av jordskjelv i den seismisk aktive regionen. Slike jordskred representerer en betydelig trussel mot demningene og vannkraftverkene langs elva. Som følge av et slikt jordskred i 2002 fikk Tadsjikistan et lavrentelån fra Den asiatiske utviklingsbanken for å redusere skadevirkningene av skredet.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Highest Dams (World and U.S.)». 1998 ICOLD World Register of Dams. Arkivert fra originalen (chart) 5. april 2008. Besøkt 14. september 2008. 
  2. ^ "US $5.3 Million to Tajikistan for Emergency Landslide Stabilization Measures" (10. september 2002). Den asiatiske utviklingsbanken: press release no. 148/02. Besøkt 14. september 2008.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]