Vägbas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vägbasen Eneryda flygbas sommeren 2008. Merk de svært brede vegskuldrene og mangel på midtdeler eller rumlefelt for motgående trafikk.

En vägbas, ofte kalt «flygraka», er en enkel flyplass med start- og landingsmuligheter for militære fly i Sverige. Som vägbaser ble det fra begynnelsen brukt rette, brede veistrekninger. Vägbaser var en viktig del av den svenske forsvarsplanleggingen i etterkrigstiden og skulle bidra til at en angriper ikke skulle kunne slå ut størstedelen av flyvåpenet i ett eneste samordnet overraskningsangrep. Et bidragende eksempel var seksdagerskrigen i 1967 der Israel på noen timer slo ut Egypts flybaser.

I det svenske Bas 60-systemet og det senere Bas 90-systemet var hovedlandingsbaner på krigsbaser typisk 2000–2300 m lange og 30–40 m brede. For å komplettere hovedlandingsbanene og ha reserve-landingsplasser i tilfelle bombing ble det bygd kortbanor og reservvägbasar.

Reservvägbas[rediger | rediger kilde]

Mange veier i landet ble gjort bredere og satt i stand slik at det ble en rett strekning på cirka 1500 m, hvilket muliggjorde anvendelse som reservvägbaser. Denne vägbas behøvde å kompletteres med personell, materiell, drivstoff og dessuten med visse feltarbeid for å kunne anvendes. Resurser for dette måtte omprioriteres fra den ordinære basens virksomhet.

Kortbaner[rediger | rediger kilde]

Kortbanor var i likhet med reservvägbaserna også en del av det allmenne veisystemet. Forskjellen var at disse var kortere og kunne anvendes uten større forberedelser. Typisk ble det bygget 2-3 kortbaner i nærheten av hver flybase. Flyet Viggen og senere Gripen var tilpasset tll å kunne anvende disse korte banene, til forskjell fra Draken som krevde lengre baner.

I Bas 60 var en kortbana 1500-2000 m lang og 12 m bred, mens i Bas 90 var en kortbana 800 m lang og 17 m bred. Disse veiene ble naturligvis ganske brede og uten midtrabatt. Til sammenligning har en vanlig norsk vei med gul stripe og to kjørefelt (ett i hver retning) en beskjeden bredde på rundt 6 m til 7 m, som er nesten en tredjedel.[trenger referanse]

Utenlands[rediger | rediger kilde]

En A-10 Thunderbolt II tar av fra Autobahn A29 i Tyskland

Vägbaser finnes bygget i andre land, ettersom man har innsett sårbarheten hos ordinære flybaser. Disse er vanligvis lengre og bredere enn i Sverige, ofte innbygget i motorveier, der man gjennom å ta bort midtdeleren kan få en bane for tyngre fly. Blant annet har Tyskland og Finland adskillige vägbaser. Mange land har én eller noen få.

Eksempler på svenske vägbaser[rediger | rediger kilde]

  • Eneryda flygbas
  • Balsjö vägbas

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]