Vägbas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vägbasen Eneryda flygbas sommeren 2008.

En vägbas, ofte kalt «flygraka», er en enkel flyplass med start- og landingsmuligheter for militære fly i Sverige. Som vägbaser ble det fra begynnelsen brukt rette, brede veistrekninger. Vägbaser var en viktig del av den svenske forsvarsplanleggingen i etterkrigstiden og skulle bidra til at en angriper ikke skulle kunne slå ut størstedelen av flyvåpenet i ett eneste samordnet overraskningsangrep. Et bidragende eksempel var seksdagerskrigen i 1967 der Israel på noen timer slo ut Egypts flybaser.

Reservvägbas[rediger | rediger kilde]

For å komplettere hovedlandingsbanen på krigsbaser i Bas 60-systemet ble det bygget reservvägbaser. Mange veier i landet ble gjort bredere og satt i stand slik at det ble en rett strekning på cirka 1500 meter, hvilket muliggjorde anvendelse som reservvägbaser. Denne vägbas behøvde å kompletteres med personell, materiell, drivstoff og dessuten med visse feltarbeid for å kunne anvendes. Resurser for dette måtte omprioriteres fra den ordinære basens virksomhet.

Kortbaner[rediger | rediger kilde]

Ved utviklingen av Bas 90-systemet innførte man kortbanor som i likhet med reservvägbaserna også var en del av det allmenne veisystemet. Forskjellen var at disse var kortere og kunne anvendes uten større forberedelser. Flyet Viggen og senere Gripen var tilpasset tll å kunne anvende disse korte banene, til forskjell fra Draken som krevde lengre baner.

Utenlands[rediger | rediger kilde]

En A-10 Thunderbolt II tar av fra Autobahn A29 i Tyskland

Vägbaser finnes bygget i andre land, ettersom man har innsett sårbarheten hos ordinære flybaser. Disse er vanligvis lengre og bredere enn i Sverige, ofte innbygget i motorveier, der man gjennom å ta bort midtdeleren kan få en bane for tyngre fly. Blant annet har Tyskland og Finland adskillige vägbaser. Mange land har én eller noen få.

Eksempler på svenske vägbaser[rediger | rediger kilde]

  • Eneryda flygbas
  • Balsjö vägbas

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]