Hopp til innhold

Utvidelsespakke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Utvidelsespakke (videospill)»)

En utvidelsespakke[1][2][3] (ofte kalt tilleggspakke eller ekspansjonspakke) er et tillegg til et eksisterende rollespill, brettspill eller videospill. Disse tilleggspakkene gir vanligvis nye spillnivåer, våpen, gjenstander, historier, (spill)verdener, regler og/eller en utvidet historie til det eksisterende spillet. Selv om utvidelsespakker til brettspill ofte er blitt utviklet av den opprinnelige spillprodusenten, hender det at produsenter av videospill lisensierer rettighetene til en utvidelsespakke til en tredjepart. Brettspill og rollespill har markedsført utvidelsespakker siden tidlig på 1970-tallet.

Oppsummering[rediger | rediger kilde]

Prisen for en utvidelsespakke er ofte betraktelig lavere prisen til det originale spillet. Ettersom en utvidelsespakke vanligvis bare inneholder tilleggsmateriale, vil det som regel være nødvendig å ha det opprinnelige spillet for at det skal være mulig å ta utvidelsespakken i bruk.

For spill med mange utvidelsespakker, kan nye spillere ofte kjøpe en pakke som inneholder både spillet og flere utvidelsespakker, noe som ofte vil være billigere enn å kjøpe de ulike modulene separat.[4] For noen spill er det også mulig å betale en månedlig pris for å få tilgang til alle utvidelsene uten å måtte kjøpe hver enkelt.[5][6] Slike løsninger gjør spillet mer tilgjengelig for nye spillere.

Frittstående utvidelsespakker[rediger | rediger kilde]

Noen utvidelsespakker er ikke avhengige av det originale spillet for å kunne brukes. Dette kan være en fordel, siden utvidelsespakken enten kan fungere som en fortsettelse til historien, uten at man trenger å eie originalspillet, eller den kan fungere som en smakebit for det større spillet.[7] Spill som Heroes of Might and Magic III: The Shadow of Death og Dungeon Siege: Legends of Aranna inneholder allerede det originale spillet.

Det økende tallet på spill som blir lansert på flere spillplattformer har det ført til at flere av utvidelsespakkeutgivelsene blir frittstående utvidelsespakker (i særlig grad for konsoller). Command & Conquer 3: Kane's Wrath, for eksempel krever det originale Command & Conquer 3: Tiberium Wars for at det skal spilles på en datamaskin, men Xbox 360-versjonen inneholder både det originale spillet og utvidelsespakken, og hver av dem kan brukes uavhengig av den andre.

Utvidelsespakker for spillkonsoller[rediger | rediger kilde]

Utvidelsespakker er oftest utgitt for PC-spill, men blir i økende grad vanlig også blant videospillkonsoller, hovedsakelig pga. konsolltilbud som Xbox Live og PlayStation Network. En slik utvidelsespakke for konsoller, er Halo 2 Multiplayer Pack som inneholder 9 nye nivåer og oppdateringer til spillet som bare er tilgjengelig for Xbox Live-brukere.

Grand Theft Auto: London, 1969 var den første utvidelsespakken for PlayStation.[8] Spillet krevde at spilleren satte in London CD-en, tok den ut, satt inn det originale Grand Theft Auto-spillet, tok det ut og satte London CD-en inn igjen for å kunne spille.

Sonic & Knuckles for Sega Mega Drive/Genesis var uvanlig fordi det fungerte som en frittstående kassett, samtidig som den var en utvidelsespakke for både Sonic the Hedgehog 2 og Sonic the Hedgehog 3.

Før var det vanlig at utvidelsespakker ble gitt ut i fysisk format, men i senere tid har dette blitt erstattet av det digitale nedlastbare formatet DLC (downloadable content)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Neste uke får Hearthstone sin første utvidelsespakke». Gamer.no. Besøkt 20. februar 2016. 
  2. ^ «utvidelsespakke - English translation - bab.la Norwegian-English dictionary». en.bab.la. Besøkt 20. februar 2016. 
  3. ^ «Utvidelsespakker». Simmenes Wiki. Besøkt 20. februar 2016. 
  4. ^ «Buy The Sims™ 4 Bundles - Electronic Arts». www.ea.com (engelsk). Besøkt 20. mai 2023. 
  5. ^ «The EU4 subscription launches today, and the Nakama patch is making a comeback». PCGamesN (engelsk). 9. mars 2022. Besøkt 20. mai 2023. 
  6. ^ «Subscription Pass». Planet Coaster. Besøkt 20. mai 2023. 
  7. ^ «What is a ‘Game of the Year’ edition, anyway?». Engadget (engelsk). Besøkt 25. mai 2023. 
  8. ^ «Take-Two Ships GTA: London 1969». GameSpot (engelsk). Besøkt 25. mai 2023. 
Autoritetsdata