Utropia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Utropia var en studentavis for studenter ved Universitetet i Tromsø. Avisa startet opp i 1975 og ble utgitt hver fjortende dag gjennom undervisningsåret i et opplag på 5000. Avisa var gratis og ble finansiert gjennom semesteravgifta fra studentene og annonser. Avisa var politisk uavhengig, og journalistisk profil ble bestemt av redaksjonen. Avisa ble lagt ned i desember 2016, før den gjenoppstod på nytt som en nettavis med navnet Midnattsolposten. Etter tre års drift meldte Midnattsolposten i en pressemelding 6. mars 2020 at avisen skulle legges ned på nytt. Begrunnelsen som ble gitt i 2020 var at avisen ble lagt ned på grunn av manglende rekruttering til styret.[1]

Avisa var oppdelt i en nyhetsdel og en kulturdel, samt en hendelseskalender som opprinnelig het «mens vi venter på Polarinstituttet». Etter at Polarinstituttet ble flyttet nord for polarsirkelen, ble kalendertittelen endret til «mens vi venter på Nord-Norgebanen».

Historie[rediger | rediger kilde]

Avisa ble opprinnelig startet i 1975. Den var ikke formelt organisert og kom ut uregelmessig. Avisa var da kommunistisk, noe som kom til å vare til ca. 1980. Avisa ble ledet av en redaksjon som tok alle avgjørelser gjennom allmøter. Svært mye av spalteplassen ble i de første årene viet til reportasjer om streiker og 1. mai-tog. På begynnelsen av 1980-tallet fikk upolitisk stoff som musikkanmeldelser og artikler om studentvelferd en større del av spalteplassen. Hvert eneste år gjennom 30 år gikk redaksjonen ut i spaltene og karakteriserte statsbudsjettets studiefinansiering som «en katastrofe».

Første redaktør var Tage-Stabell Kulø (senere informatikkamanuensis). Aktiviteten steg gradvis fra 1982 til et foreløpig høydepunkt ca. 1994 da redaksjonen talte nesten 50 medlemmer. På tidlig 90-tall begynte avisa å få sitt nåværende sidetall på 28-36 sider.

Avisdesken holdt i årenes løp til i forskjellige bygninger på Universitetet. De fleste årene ble de fleste av redaksjonsmedlemmene rekruttert blant studenter som studerte samfunnsvitenskap og humaniora.

De siste årene ble en gradvis større andel av artiklene skrevet på engelsk, og stadig flere saker var rettet mot utvekslingsstudenter.

Avisa ble lagt ned i desember 2016 etter at avisen hadde slitt med stort underskudd og fikk redusert økonomisk støtte fra Studentparlamentet.[2] Senere ble avisa startet opp igjen med ny organisering og kun som nettavis, da hetende Midnattsolposten.[3] Avisen og studentforeningen som helhet ble lagt ned i mai 2020.[4]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Pressemelding: Midnattsolposten avvikles». Midnattsolposten. 6. mars 2020. Besøkt 14. september 2020. 
  2. ^ Lange, Rikke (27. desember 2016). «Legger ned avis etter 41 år». itromso.no. Besøkt 15. mars 2019. 
  3. ^ Myreng, Jørn (10. februar 2017). «Nå gjenopplives studentavisen». itromso.no. Besøkt 15. mars 2019. 
  4. ^ «Kunngjøring fra Brønnøysundregistrene». 19. mai 2020. Besøkt 14. september 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]