Hopp til innhold

Utrikespolitiska institutet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utrikespolitiska institutet
Stiftet1938[1]
LandSverige
HovedkontorStockholm
Nettstedwww.ui.se
Kart
Utrikespolitiska Institutet
59°20′58″N 18°04′09″Ø

Utrikespolitiska institutet (UI) er et svensk institutt som forsker og informerer svenske borgere og forskere verden over om internasjonal politikk og tilhørende aktuelle problem. Det er organisert under Utrikespolitiska samfundet, som er en ideell forening.

Instituttet ble opprettet i 1938 med navnet Kommittén för utrikespolitisk upplysning, og blant dens tidlige profiler var Yngve Lorents og Ragnvald Lundström. Komitéen byttet i 1940 til det nåværende navnet. Yngve Lorents var ordfører fra starten til 1959, og deltok også i stiftelsen. Blant de som har vært styreledere og direktører ved UI gjennom årene finnes Rutger Lindahl, Nils Andrén, Leif Leifland, Kurt Samuelsson, Yngve Möller, Anders Mellbourn, Åke Sparring, Nordal Åkerman og Bo Huldt.

Siden 1940 har instituttet utgitt Världspolitikens dagsfrågor; under det førsta året medvirket Herbert Tingsten, Bernhard Karlgren og Gunnar Jarring. Världspolitikens dagsfrågor ble i begynnelsen distribuert av Kooperativa förbundet. Andre publikasjoner som UI utgir er Internationella Studier, Organisationer i fickformat og Länder i fickformat. Siden 2002 finnes Länder i fickformat også på Internett som Landguiden. Landguiden inneholder alle verdens land og oppdateres daglig med nye fakta.

Utrikespolitiska institutet arrangerer forelesninger, seminarer og konferanser åpne for allmennheten. Hensikten er å informere allmennheten om utenrikspolitikk og UI har også flere forskere innen området. Flere av forskerne er tilsluttet gjennom ulike prosjekter og instittutet har også en permanent stab på cirka 40 personer.

Instituttet får sine inntekter fra bidrag og fra salg av egne publikasjoner, fra den svenske staten (fremst UD), næringslivsorganisasjoner og folkbevegelser. I tillegg får organisasjonen også forskningsmidler og donasjoner.

Utrikespolitiska institutet (UI) flyttet sommeren 2005 til nye lokaler på Drottning Kristinas väg, Campus Vallhallavägen ved Kungliga Tekniska högskolan. UI flyttet fra kjente lokaler på Lilla Nygatan 23 i Gamla stan til et helt nybygd lokale i samarbeid med Försvarshögskolan. I og med flyttingen så ble UIs bibliotek slått sammen med FHS bibliotek dannet Anna Lindh-biblioteket, som er Sveriges største offentlige bibliotek for utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Research Organization Registry Data (ROR release v1.19)[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]