Usman dan Fodio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Shaihu Usman dan Fodio
Usman Ibn Fodio Calligraphy 02.png
Født1754
Nigeria Gobir, nå Nigeria
Død1817
Nigeria SokotoSokoto-staten i Nigeria
Beskjeftigelse Skribent, filosof, lyrikerRediger på Wikidata
Embete
  • Sultan of Sokoto Rediger på Wikidata
Ektefelle Maimuna,

Aisha,
Hauwa,

Hadiza
Barn 23, inkludert

Muhammed Bello,
Nana Asma'u,

Abu Bakr Atiku
Nasjonalitet Sokoto CaliphateRediger på Wikidata
Annet navnUsuman ɓii Foduye
Regjeringstid18041815

Shaihu Usman dan Fodio (arabisk: عثمان بن فودي ، عثمان دان فوديو‎; 1754-1817), født Usuman ɓii Foduye, også kjent som Shaikh Usman Ibn Fodio, Shehu Uthman Dan Fuduye eller Shehu Usman dan Fodio, var grunnleggeren av Sokoto-kalifatet i det som nå er Nigeria, og en religiøs lærer, forfatter og muhammedansk reformist. Dan Fodio var en av de urbaniserte, etniske fulaniene som bodde i hausastatene i dagens Nord-Nigeria. Usman var en lærer innenfor maliki-lovskolen og qadiriyyah-sufi-ordenen som bodde i bystaten Gobir fram til 1802, da han ble motivert av reformistbevegelser og under økende undertrykkelse fra lokale myndigheter under Usmans tidligere elev Yunfa ledet sine tilhengere i eksil. Dette eksilet begynte en politisk og sosial revolusjon som spredte seg fra Gobir gjennom dagens Nigeria og Kamerun, og som ble etterfulgt av en etnisk fulani-ledet jihadbevegelse i deler av Vest-Afrika. Dan Fodio nektet å ta for stor fordel av lederskapet i opprøret, og mens han forhandlet fram avtaler med religiøse reformister og jihadledere andre steder i Afrika, og etter hvert ga han det faktiske lederskapet over til sin sønn, Muhammed Bello.

Dan Fodio skrev mer enn ett hundre bøker om religion, styresett, kultur og samfunn. Han utarbeidet en kritikk mot datidens afrikanskmuslimske elite, som han regnet som grådige, med deres høye skatter, og hedenske og som han mente brøt med sharialovenes standard. Han fremmed også lesekyndighet og lærdom, også blant kvinner, og flere av han døtre, som Nana Asma'u, ble senere lærde eller forfattere. Hans bøker og ordtak blir fremdeles ofte sitert i dag, og i Nigeria blir han ofte vennskapelig referert til som Shehu. Enkelte av hans tilhengere regnet dan Fodio som en mujaddid, en guddommelig inspirert "reformist av islam."

Dan Fodios opprør er en viktig begivenhet i en bevegelse som har blitt beskrevet som Fulani-jihadenefulaniherredømmet i det syttende, attende og nittende århundre. Det etterfulgte de suksessfulle jihadene til Fuuta-Bandu, Fuuta-Jalon og Fuuta-Tooro mellom 1650 og 1750, som førte til opprettelsen av tre islamske fulanistater. Også Shehu Usman dan Fodio inspirerte senere vestafrikanske jihader, inkludert krigene til Massinarikets grunnlegger Seku Amadu, Toucouleurrikets grunnlegger al-Hajj Umar Tall (som senere giftet seg med en av dan Fodios barnebarn) og Modibo Adama, grunnleggeren av Adamawariket.

Forgjenger:
 Ingen 
Kalif av Sokoto
Etterfølger:
 Muhammed Bello