Platycheirus nielseni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Urtefotblomsterflue)
Hopp til navigering Hopp til søk


Platycheirus nielseni
Vitenskapelig(e)
navn
:
Platycheirus nielseni
Vockeroth, 1990
Norsk(e) navn: urtefotblomsterflue
Hører til: Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer ved blomster på fuktige steder.
Utbredelse: Palearktis, Nord-Amerika
utbredt i hele Norge .

Urtefotblomsterflue (Platycheirus nielseni) er en liten, slank flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er utbredt over hele Norge. Arten er oppkalt etter den norske entomologen Tore Randulff Nielsen.


Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (8-10 mm), slank, blankt gul og svart blomsterflue. På hannens forbein er låret brungult med tette, mørke hår langs bakkanten, leggen er ganske slank. Det første fotleddet er stort og hvitt, de påfølgende leddene ganske små. På mellombeina er leggen tydelig utbuktet i midten og utvidet ytterst, partiet innenfor spissen er smalere. Bakkroppen har tre par firkantede, gule flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer på myrer, strandenger og andre åpne, fuktige lokaliteter. Larvene lever trolig av bladlus. De voksne fluene besøker gjerne blomster og flyr i mai-august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Dette er en nordlig art som finnes fra Storbritannia og nordover i Europa, og i Alpene. Den forekommer også ved stillehavskysten i Russland, trolig også i resten av det nordlige Russland. I Nord-Amerika er den utbredt fra Alaska sør til det midtre USA. I Norge finnes den over hele landet.


Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]