Uria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det sixtinske kapell, fresko Michelangelo, Urias død

Uria (hebraisk: אוּרִיָּהʾÛriyyâ; gresk: ΟὐρίαςOurías) var en soldat i kong David av Israels hær, omtalt i Den hebraiske Bibelen. Han var ektemann til den vakre Batseba, og han ble drept på ordre av kong David etter at kongen har begjært Batseba ved at soldatene etterlot ham i kampstriden. Denne historien er opphav til uttrykket «å ha en uriaspost», som i overført betydning betyr å ha eller inneha en utsatt eller farlig stilling.

Urias hustru ble gjort gravid av David under en utenomekteskapelig affære. Selv om Uria på Davids ordre ble bedt om å komme hjem og besøke sin hustru (og således skjule utroskapen) nektet Uria å forlate sine medsoldater eller forlate kongens nærvær. Som et resultat av mordet på Uria ble David strengt irettesatt av profeten Natan; og ytterligere, ved de senere opprør i Davids husholdning og gjennom hele kongedømmet Israel, inkludert dødsfallet på Batsebas nyfødte sønn og opprøret til Davids sønn og arving Absalom, ble i samtiden eller av Bibelens forfattere forklart som en guddommelig straff for Davids synder ved hans utroskap og mord.

Bibelens fortelling[rediger | rediger kilde]

Basert på den bibelske fortellingen tilhørte Uria antagelig den etniske hettittiske minoritet i kongedømmet Israel som levde i og rundt regionen «Kanaans land» siden tiden før Abraham. Hettittenes hjemland var hovedsakelig Anatolia, men hadde i løpet av sin storhetstid spredt folket seg til regionen rundt. Hebreerne da de kom til Kanaan hadde fått ordre om å drepe alt som pustet i de byene som var der, ifølge Femte Mosebok: [1] «Men i de byene som tilhører disse folkene og som Herren din Gud vil gi deg til eiendom, skal du ikke skåne en eneste skapning. Du skal bannlyse hettittene, amorittene, kanaaneerne, perisittene, hevittene og jebusittene, slik som Herren din Gud har befalt deg.» Selv med denne stående ordren kan neppe alle de tidligere innbyggerne ha blitt drept, og i en del tilfeller gikk de inn i et samarbeid med hebreerne,[2] og i andre tilfeller feilet de i å utføre den etniske rensingen.[3]

Tidsrommet da kong David regjerte var mange generasjoner etter denne tiden, lang nok tid til at de opprinnelige urolighetene og den følelsesmessige sorgen til de overlevende hadde dempet seg, og i Davids tid var det mange beboere av ikke-israelittisk opprinnelse som fulgte den israelittiske religionen som var blitt akseptert som israelitter. Det er sannsynlig at dette også omfattet Uria da hans navn på hebraisk betyr «Gud er mitt lys». I tillegg er hans status som offiser i hæren og som en av Davids «mektige menn» indikerer at han var godt akseptert innenfor det etniske samfunnet.

Davids «mektige menn»[rediger | rediger kilde]

«David betror et brev til Uria», Folio 67v, Musée Condé, Chantilly.

Davids mektige menn var en gruppe av hans beste 37 krigere, senere utvidet til rundt 80. Selv om listen over hans mektige menn[4] er gitt etter at David ble konge hadde mange av dem vært lojale tilhengere som ble hos ham da han flyktet for kong Sauls raseri. Til det aller siste kjempet de side-om-side med ham. Urias nærhet til David er illustrert hvor nært han selv hadde bolig i nærheten av palasset, og hans posisjon som en av de mektige menn som sto fremst i hæren, noe som også gjorde det mulig for David å formulere og utføre sin konspirasjon som førte til at Uria ble drept.

Natans profeti[rediger | rediger kilde]

Profeten Natan som kort tid etter konfronterte David om dette mordet ved å først å fortelle en fortelling om en rik mann og en fattig mann. Den rike mannen hadde mange småfe og storfe mens den fattige mannen hadde kun et lite lam som han stelte godt med. En reisende ba den rike mannen om mat hvor da den rike mannen tok den fattige mannens sau, slaktet den og ga den som mat til vandringsmannen.

Etter å ha hørt denne fortellingen ble David rasende og svarte: «Så sant Herren lever, den mannen som har gjort dette, skal dø! Og lammet skal han betale firedobbelt, fordi han gjorde dette og ikke viste skånsel.»

Natan svarte da at «Du er mannen! Så sier Herren, Israels Gud: Jeg salvet deg til konge over Israel og berget deg fra Sauls hånd. Jeg gav deg din herres hus og hans koner i din favn. Jeg gav deg både Israels- og Juda-riket. Og var det enda for lite, ville jeg ha lagt til både det ene og det andre. Hvorfor har du da foraktet Herrens ord og gjort det som er ondt i Herrens øyne? Hettitten Uria har du drept med sverd. Du lot ammonittene drepe ham, og du tok hans kone og giftet deg med henne. Så skal da sverdet aldri vike fra ditt hus, siden du har foraktet meg og tatt hettitten Urias kone.»[5]

Natan forteller David at hans barn med Batseba må dø, og faktisk dør deres første barn etter syv dager. Dog fikk David og Batseba senere enda en sønn, den framtidige kong Salomo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nettbibelen: Femte Mosebok 20:16-17[død lenke]
  2. ^ Nettbibelen: Josva 2:12-14[død lenke], 6:23[død lenke], Dommerne 1:24-25
  3. ^ Nettbibelen: Josva 15:63, 16:10[død lenke], Dommerne 1:19[død lenke], 21:27-36
  4. ^ Nettbibelen: Andre Samuelsbok 23:8-39 og Første Krønikebok 11:10-47[død lenke]
  5. ^ Nettbibelen: Andre Samuelsbok 12