Underhaug Fabrikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Underhaug Fabrikk A/S var en bedrift på NærbøJæren, som produserte landbrukredskaper.

Underhaug Fabrikk A/S ble stiftet av Fredrik A. Underhaug, i 1907. Underhaug produserte blant annet ploger, men er mest kjent for stubbebryterne sine og for steinklypa. I etterkrigstiden gikk Underhaug mer og mer over til å produsere radrenskerutstyr og potetmaskiner, etterhvert både potetsettere og opptakere. Fra sent på 1970-tallet produserte Underhaug store mengder avlesservogner. På 1980-tallet ble Underhaug kjent for rundballepakkerane sine.

I 1986 fusjonerte Underhaug Fabrikk A/S med Kverneland Group, og driften på Nærbø fortsatte under navnet Kverneland Nærbø AS. I 2001 stiftet Kverneland Group, sammen med det nederlandske selskapet Agrimac Holding et nytt selskap i Nederland, Dunor Potato Group B.V., som produserte maskiner for potetdyrking. De tidligere potetmaskinene fra Underhaug var blant disse produktene, og Dunor fortsatte med å bruke merkenavnet Underhaug på disse.

I 2004 ble Kverneland Nærbø nedlagt og produksjonen av ballepakkere flyttet til Kverneland Gottmadingen i Tyskland. TKS AS kjøpte den gamle Underhaug-fabrikken fra Kverneland Group og etablerte dette som et datterselskap, under navnet TKS Mekaniske AS. I 2006 kjøpte TKS Mekaniske rettightene til potetmaskinene og flyttet produksjonen tilbake til Nærbø.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]