Uludağ

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Uludağ
Uludağ - Olympos Misios.jpg
Høyde 1 504 moh.
Primærfaktor 1 504 meter
LandTyrkia
RegionBursa (provins)
FjellrekkeMahalangur Himal
Posisjonskart
Uludağ ligger i Tyrkia
Uludağ
Uludağ
Uludağ (Tyrkia)
Kart
Uludağ
40°04′10″N 29°13′17″Ø

Uludağ, i antikken den mysiske eller bityniske Olympus, er et fjell i provinsen Bursa i Tyrkia, med en høyde på 2543 meter over havet. Det er et populært vintersportssted og en nasjonalpark med rikt dyre- og planteliv. Om sommeren er det populært med camping og turer i fjellet.

I antikken strekte fjellkjeden som fjellet er en del av seg langs sørenden av Bithynia, og ble kalt Olympos på gresk. Byen Bursa ble kalt Prusa ad Olympum fordi den lå nær fjellet.[1] Gjennom mellomalderen var det flere eremitasjar og klostere her. En av de største munkene fra det kristne østen, den østromerske munken St. Joannicius den store, bodde som eremitt på dette fjellet.

Uludağ er det høyeste fjellet i Marmararegionen. Den høyeste toppen heter Kartaltepe og er på 2543 meter over havet. I nord ligger de høye platåene Sarıalan, Kirazlıyayla, Kadıyayla og Sobra.

Det ligger en stengt wolframgruve nær toppen. Gruva og fabrikken ved ble bygd i 1974 for 60 millioner dollar, men ble lukka i 1989 på grunn av for høye produksjonskostnader.

Uludağ nasjonalpark[rediger | rediger kilde]

Nasjonalparken ligg om lag 22 km sør for Bursa og er lett tilgjengeleg fra Istanbul. Det går kabelvogn fra Bursa og oppover fjellet, med et stopp på 1200 m. Den ender ved Sarialan omkring 1630 meter over havet.

Uludağ, det antikke Mysia Olympos, er et av de mest populære skiområdene i Tyrkia

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Charles Anthon, A Classical Dictionary, Harper, 1869, p. 1135

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]