Hopp til innhold

Marmararegionen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marmararegionen
Marmara Bölgesi

Kart over Marmararegionen

LandTyrkias flagg Tyrkia
StatusRegion
Grunnlagtjuni 1941
Oppkalt etterMarmarahavet
Areal72 845 km²
Befolkning21 887 360 (2010)
Bef.tetthet300,46 innb./km²
Kart
Marmararegionen
40°37′51″N 28°07′35″Ø

Marmararegionen (tyrkisk Marmara Bölgesi) er den minste regionen i Tyrkia med et areal på 67 000 km², men har likevel høyest folketall. Regionen utgjør 8,6 % av Tyrkias landareal og omkring 30 % av befolkningen. Regionen er den eneste som ligger i den europeiske delen av Tyrkia.

Regionen har navn etter Marmarahavet, som igjen har navn etter Marmaraøya.

Provinser[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Tyrkias provinser

Provinsene innen Marmararegionen

Geografi[rediger | rediger kilde]

Fjellene Strandzja og Uludağ ligger i Marmararegionen. Øyer i Egeerhavet er Gökçeada og Bozcaada og i Marmarahavet er Marmaraøya, Avşa, Paşalimanı, İmralı og Prinseøyene ved Istanbul.

Historie[rediger | rediger kilde]

De første innbyggerne i området var ulike indoeuropeiske stammer, men området er mest kjent for den omfattende bosetningen av folk fra Antikkens Hellas. Den berømte byen Troja, kjent fra Homers Iliaden lå i regionen. Området var også involvert i Perserkrigene, og ble delt mellom Perserriket og Det athenske sjøforbundet. Området ble senere erobret av Det romerske keiserriket. Etter at keiser Konstantin den store konverterte til kristendommen, ble området tidlig et senter for kristendommen. Den viktigste byen, Konstantinopel ble støttepunkt for det kristne Bysantinske riket, også etter at de omkringliggende områdene ble erobret av muslimske grupper. Regionen forble kristen fram til tyrkiske muslimer erobret Anatolia på slutten av 1000-tallet. Deretter var området vekselsvis under tyrkiske og europeiske fyrstedømmer, fram til Konstantinopel ble erobret av Det osmanske rike i 1453.

Regionen var også sentral under første verdenskrig da Det osmanske rike var på Sentralmaktene. De allierte forsøkte i 1915 å erobre Dardanellene gjennom en landgang på Gallipoli gjennom det mislykkede slaget om Gallipoli, men ble tvunget til å evakuere i januar 1916, hovedsakelig styrker fra ANZAC.