Ulster Folk & Transport Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ulster Folk & Transport Museum
PlasseringCultra
Etablert1967
Kart
Ulster Folk & Transport Museum
54°39′02″N 5°47′55″V
AdresseCultra, Holywood, BT18 0EU, Northern Ireland
Nettstedhttp://www.uftm.org.uk/, https://www.nmni.com/our-museums/Ulster-Folk-Museum/Ulster-Folk-Museum-Were-Ready-For-You/Ulster-Folk-Museum-Were-Ready-For-You.aspx

Ulster Folk and Transport Museumligger i Cultra, Nord-Irland, øst for byen Belfast. Museet består av to enheter, et folkemuseum og et transportmuseum. Folkemuseets målsetting er å vise livsstil og tradisjoner i Nord-Irland, i fortid og nåtid, mens transportmuseet viser metoder for transport på land, sjø og luft. Museet er blant Irlands fremste turistattraksjoner, og har vært kåret til årets museum i Irland.[1] Ulster Folk and Transport Museum er et av fire nasjonale museer i Nord-Irland.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Folkemuseet ble vedtatt opprettet av parlamentet i 1958, for å bevare de fysiske restene av en landlig livsform som var i ferd med å forsvinne på grunn av urbanisering og industrialisering. Museumsområdet ble kjøpt i 1961, og åpnet for publikum 1964. I 1967 fusjonerte folkemuseet med Belfast Transport Museum. Museets utstilling med tema jernbane og vei ble åpnet i 1993 og utvidet i 1996. I 1998 ble museet ytterligere utvidet ved fusjon med Ulster Museum og Ulster-American Folk Park. Slik ble de nasjonale museer i Nord-Irland etablert. Navnet er nå National Museums Nord-Irland.

Folkemuseet[rediger | rediger kilde]

Gamle bygninger er samlet fra ulike deler av Irland og er gjenoppbygd på museet stein for stein. Museumsgjestene kan spasere gjennom periodens landsbygd med gårder, avlinger, husdyr, og besøke en typisk Ulster-landsby som kalles "Ballycultra". Her er butikker, kirker, rekkehus og større boliger og et terom. Regelmessige aktiviteter for publikum inkluderer grue, matlaging, trykking, håndarbeid og demonstrasjon av tradisjonelle irske håndverk.

Innendørs har museet en rekke utstillinger. Her presenteres bl.a. tradisjonell irsk musikk, og utstillingen Meet the Victorians, beskrevet som en livlig og interessant utstilling med fokus på enkelte aspekter av livet i viktoriansk tid.[3]

Nord-Irlands viktigste film-, foto-, TV og lydarkiver er lokalisert til museet. Arkivet omfatter både BBCs arkiv av radio-og fjernsynsprogrammer fra Nord-Irland og den irskspråklige radiostasjonen RTÉ Raidió na Gaeltachta som sender fra Derrybeg i County Donegal. Museet har også et dialektarkiv fra Ulster og et stort bibliotek med over 15 000 bøker og tidsskrifter. Arkivene og bibliotek er åpent for publikum i kontortiden.

Transportmuseet[rediger | rediger kilde]

Museet har en omfattende transportsamling, og bestreber seg på å fortelle historien om transport i Irland, fra tidlig historisk tid til moderne tid. Her finnes den største jernbanesamling i Irland. [ 6 ] Attraksjonene inkluderer en modelljernbane som drives av Model Engineers Society of Northern Ireland. Siste tilskudd til samlingen omfatter et komplett sett med Stanley Woods racing memorabilia, og to av hans sykler.

Den irske Railway Collection forteller historien om over 150 års jernbanehistorie: Damplokomotiv, passasjervogner og godsvogner er kombinert med omfattende jernbanememorabilia som presenteres for publikum på interaktive skjermer. En av samlingens største attraksjonene er lokomotivet Great Southern Railways Class 800, et av de tre største damplokomotiver som noen gang er bygget og drevet i Irland. [ 7 ] I den nye veiutstillingen vises en stor samling kjøretøy fra sykler og motorsykler til trikker, busser og biler. En av attraksjonene er en De Lorean DMC-12 bil, produsert av De Lorean Motor Company i Belfast.

Museet har en permanent utstilling om «Titanic». Her vises byggingen av skipet, reisen, og hvordan fartøyet forliste. Skipet ble bygget i Harland and Wolff skipsverft i Belfast, bare noen få miles fra museet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Annual Report 2004, The Heritage Council, ss. 24, arkivert fra originalen on 20 november 2007, https://web.archive.org/web/20071120032650/http://www.heritagecouncil.ie/publications/annual2004/HC_Annual_Report_2004.pdf, besøkt 8 July 2008  «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 20. november 2007. Besøkt 10. juni 2014. 
  2. ^ «National Museums NI». www.nmni.com (engelsk). 
  3. ^ entertainment.ie website, Meet the Victorians, arkivert fra originalen on 2011-06-15, https://web.archive.org/web/20110615002704/http://entertainment.ie/event/Exhibition/Ulster-Folk-and-Transport-Museum/Meet-the-Victorians/2107282.htm#, besøkt 8 July 2008  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 15. juni 2011. Besøkt 10. juni 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]