US Airways

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
US Airways
US Airways Logo.svg
IATA: USICAO: AAL
KallesignalAMERICAN
Grunnlagt1937 (som All American Aviation)
Avviklet drift2015
HovedflyplasserCharlotte Douglas internasjonale lufthavn, Philadelphia internasjonale lufthavn, Phoenix Sky Harbor internasjonale lufthavn, Ronald Reagan Washington nasjonale lufthavn
AllianseAmerican Airlines Group
Oneworld
Antall fly338 + 278 (Express)
Destinasjoner193
HovedkontorTempe, USA
NøkkelpersonerRobert Isom (CEO)
Nettsidehttp://www.usairways.com/

US Airways (IATA-kode US, ICAO-kode AWE) var et amerikansk flyselskap som i 2015 ble fusjonert med American Airlines. Selskapet ble etablert i 1939 og hadde hovedkontor i Tempe i Arizona. Det var det sjuende største flyselskapet i USA med en flåte på 338 fly som fløy til 193 destinasjoner i Nord-Amerika, Mellom-Amerika, Karibia, og Europa.

US Airways hadde opprinnelig hovedtyngden av rutenettverket i østre USA, med hovedbaser i Charlotte, Pittsburgh og Philadelphia. I 2005 ble selskapet fusjonert med America West Airlines som hadde et omfattende rutetilbud i vest.

US Airways opererte ruten Oslo–Philadelphia i sommersesongene 2009 og 2010, og var sammen med Continental et av to amerikanske flyselskaper som hadde direkteflygninger mellom Norge og USA.

Ulykker[rediger | rediger kilde]

US Airways Flight 1549 traff en flokk kanadagjess etter avgang fra La Guardia i New York. Fuglene fløy inn i motorene på airbusmaskinen og forårsaket så store skader at begge motorene stanset og flyet mistet all motorkraft. Flyet måtte nødlande på Hudsonelva.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]