US Airways

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
US Airways
US Airways
IATA: AA – ICAO: AAL
KallesignalAMERICAN
Grunnlagt1937 (som All American Aviation)
Avviklet drift2015
HovedflyplasserCharlotte Douglas internasjonale lufthavn, Philadelphia internasjonale lufthavn, Phoenix Sky Harbor internasjonale lufthavn, Ronald Reagan Washington nasjonale lufthavn
AllianseAmerican Airlines Group
Oneworld
Antall fly338 + 278 (Express)
Destinasjoner193
HovedkontorTempe, USA
NøkkelpersonerRobert Isom (CEO)
Nettsidehttp://www.usairways.com/
En US Airways Boeing 737 i gamle farger
US Airways Building

US Airways (IATA-kode US, ICAO-kode AWE) var et amerikansk flyselskap som i 2015 ble fusjonert med American Airlines. Selskapet ble etablert i 1939 og hadde hovedkontor i Tempe i Arizona. Det var det sjuende største flyselskapet i USA med en flåte på 338 fly som fløy til 193 destinasjoner i Nord-Amerika, Mellom-Amerika, Karibia, og Europa.

US Airways hadde opprinnelig hovedtyngden av rutenettverket i østre USA, med hovedbaser i Charlotte, Pittsburgh og Philadelphia. I 2005 ble selskapet fusjonert med America West Airlines som hadde et omfattende rutetilbud i vest.

US Airways opererte ruten Oslo–Philadelphia i sommersesongene 2009 og 2010, og var sammen med Continental et av to amerikanske flyselskaper som hadde direkteflygninger mellom Norge og USA. I 2016 er det amerikanske United Airlines (tidligere Continental), SAS og Norwegian som til sammen operer med ruter til åtte forskjellige destinasjoner i USA. SAS har ruteflygninger til New York (Newark), Boston, og Miami (lanseres i løpet av høst 2016 )[1], mens Norwegian har et mye bredere tilbud med ruter til Boston, New York (JFK), Fort Lauderdale, Orlando, San Francisco, Los Angeles og Puerto Rico. [2]

Ulykker[rediger | rediger kilde]

US Airways Flight 1549 traff en flokk kanadagjess etter avgang fra La Guardia i New York. Fuglene fløy inn i motorene på airbusmaskinen og forårsaket så store skader at begge motorene stanset og flyet mistet all motorkraft. Flyet måtte nødlande på Hudsonelva. Takket være kaptein Chesley Sullenberger og styrmann Jeffrey B. Skiles kom alle passasjerene og hele mannskapet fra hendelsen med livet i behold.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]