Hopp til innhold

Tyttebærkrigen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tyttebærkrigen
Konflikt: Den russisk-svenske krig (1788–1790)
Dato24. september 1788 – 9. juli 1789
StedBohuslän
ResultatDansk-norsk tilbaketrekning
Stridende parter
Sveriges flagg SverigeDanmarks flagg Danmark-Norge
Kommandanter og ledere
Sveriges flagg Johan Werner TranefeltDanmarks flagg Karl av Hessen
Styrker
1 0007 500

Tyttebærkrigen er det lite flatterende navnet på et felttog der Danmark-Norge forsøkte å invadere Sverige i 1788. Felttoget er på svensk kjent som Teaterkriget.

Tyttebærkrigen er ofte forklart som en avledningsmanøver, der Sverige ble angrepet fra Norge inn i området kjent som Bohuslän, for å støtte Russland, som Danmark var alliert med. Disse var i sin tur blitt angrepet av Gustav III.

Felttoget hadde liten suksess og de invaderte var særdeles lite villige til å la seg invadere, langt mindre yte de invaderende assistanse. Det hele endte med at de invaderende måtte ty til det skogen hadde å by på. Felttoget foregikk i bærsesongen og de nødstilte invadanter måtte ty til skogsbær før de slukøret vandret hjem, og en teori er at man derav har fått navnet «Tyttebærkrigen» på felttoget. Andre like trolige forklaringer som er gitt er at navnet har sammenheng med de røde norske våpenfrakkene som lignet tyttebær i høstterrenget eller at det henviser til hvor lite man oppnådde med felttoget, men man har ikke i dag noen sikker forklaring på opphavet til betegnelsen.[1]

Den norske styrken var på 10 000 mann og åtte av dem falt i trefninger. Derimot døde mellom 1 500 og 3 000 mann av sykdom forårsaket av kontinuerlig høstregn, dårlige klær, utstyr og dårlige sanitære forhold.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Dyrhaug, side 306

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]