Tutrakan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tutrakan
Gatebilde, 2010

Flagg

Våpen

LandBulgarias flagg Bulgaria
OblastSilistra
Ligger vedDonau
TidssoneSentraleuropeisk tid
Postnummer7500
Retningsnummer0866
Befolkning8 877[1] (2024)
Høyde o.h.107 meter
Nettsidewww.tutrakan.bg
Kart
Tutrakan
44°02′20″N 26°37′10″Ø

Tutrakan (bulgarsk: Тутракан) er en by nordøst i Bulgaria i Silistra oblast. Byen ligger ved Donaus høyre bredd 443 kilometer fra munningen i Svartehavet. På motsatt side av elven ligger den rumenske byen Olteniţa.

Tutrakan ble grunnlagt av romerne mot slutten av den første halvpart av det første århundret. Byen fikk navnet Transmarisca. Bosettingen var del av den romerske militærgrensen i det første til tredje århundret. Transmarisca nådde sitt høydepunkt i det fjerde århundret da Diokletian gjorde den til en av de sterkeste befestede byer langs Donaulimes.

Den antikke byen og festningen ble ødelagt i begynnelsen av det sjuende århundret. Den moderne byen med dagens navn ble påbegynt mot slutten av det sjuende århundret og beholdt sin posisjon som en sentral del av det bulgarske rikets forsvar. Dette ble erobret av det osmanske riket mot slutten av det fjortende århundret.

Russiske styrker frigjorde Tutrakan fra det osmanske styret under den russisk-tyrkiske krig fra 1877 til 1878 og byen ble samtidig del av det bulgarske kongedømmet. Etter den andre Balkankrigen ble den en del av Sør-Dobrudsja og Romania. Dette vedvarte til 1940 da byen igjen ble bulgarsk som ledd i Craiova-traktaten. Under den første verdenskrigen var byen åsted for det viktige slaget ved Tutrakan mellom 2. og 6. september 1916, da de hovedsakelig bulgarske sentralmaktene nedkjempet de rumenske styrkene.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]