Tusenårsfesten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tusenårsfesten er en videofilm med ca. 80 minutters varighet som var lagd som en slags sammensmeltning mellom de to komiseriene Mot i brøstet og Karl & Co. Nesten alle var der unntatt karakterene Trine fra mot i brøstet. fra de to seriene møtes i leiligheten til Karl på nyttårsaften for å feire tusenårsskiftet. TV versjonen ble vist på TV2 senere, er to episoder på 24 minutter hver.

Filmen ble utgitt på VHS i desember 1999 og ble senere sendt på TV 2.[1] I 2007 ble filmen utgitt på DVD, i samme versjon som ble vist på TV, da i en noe forkortet versjon, ca 11 minutter kortere enn VHS versjon fra 1999.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen starter i oppgangen til Karl. Uten å vite at heisen blir fikset (siden Smestad la advarsellappen ned på bakken), trykker han på heisen, og alt blir fylt med røyk. Smestad forklarer Karl at han fikser om på heisen på grunn av tusenårsskiftet.

Senere kommer Ulf inn til Karls leilighet, og inviterer han ned til Magda og han på nyttårsaften. Mens han er der, tar han opp at det er kommet rotter i søpleskuret i borettslaget, og at Ulf trenger godkjenning fra Karl, som sitter i styret. Dette blir en viktig handling for hele filmen. Siden Karl ikke ønsker å la Smestad rive skuret, siden Karl kjenner Smestad sin klomshet, ringer de et firma med navn Rask Riving. Tilfeldigvis er eieren av firmaet Nils, Karls venn som bodde sammen med ham noen år tidligere. Karl får vite at Nils har fått 3 gutter ved navn Ole, Dole og Doffen, og ei jente ved navn Lille Elna. Henry og Elna driver norsk restaurant i Spania. Siden Nils ved et uhell klarte å rive huset til Per Ståle Lønning, og skylder han penger, blir tilbudet for å rive skuret 20000 kroner. Ulf og Nils kommer på at alle Karl sine venner kan feire nyttårsaften oppe hos Karl, noe han går med på.

Før nyttårsaften kommer, skjer det mye rart. Karl møter sin gamle kjæreste Målfrid, og hennes forlovede Malcom. Vigdis har fått ny mobiltelefon, og stupforelsker seg i Malcom når hun treffer han. Ulf, Nils og Smestad planlegger nyttårsaften, og Nils sliter med sin oppgave, som er potetlista. Elna, og Henry skal ta flyet til Norge, men Elna klarer ikke å styre seg unna, når hun havner på samme fly som dronning Elisabeth, og blir arrestert av politiet, etter å ha drukket seg full.

På nyttårsaften, har Nils vanskeligheter med potetlista si igjen, siden det er igjen poteter etter middagen. Dette irriterer Karl, som til slutt kaster potetene. Ulf prøver å holde alle sine taler, til stor irritasjon for de andre gjestene. Magda tålte ikke middagen, og okkuperer toalettet. Barna til Nils, og Smestad skal teste noen av rakettene, som går litt over styr. Filmen ender med at det kommer et stort smell utenfor, og det viser seg at det var den største raketten som fyrte av ved uhell, og tok med seg søpleskuret da den ble fyrt av. Barna og Smestad kom fra det uten skader.

Forskjeller mellom VHS og DVD/TV utgave:[rediger | rediger kilde]

  • Scenen med Målfrid og Malcolm er sterkt kortet ned i DVD/TV-versjonen. Dialogen mellom Karl og Vigdis om mobiltelefonen hennes er også kortet veldig ned, med store deler fjernet.
  • Alle referanser og henvisninger til Torstein er fjernet i TV-versjonen.
  • En del av festen er kortet ned i TV-versjonen.

Trivielle ting[rediger | rediger kilde]

  • Hilde Lyrån (Trine) er den eneste fra Mot i brøstet som ikke er med i denne filmen.
  • Grethe Kausland (Fru Frantzen) er den eneste fra Karl og co som ikke er med i filmen.
  • I den første scenen med ungene ser man et bilde av Elna over hodet til Nils. Det er det samme bildet som hang på veggen ved trappa i Mot i Brøstet.

Hovedroller[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Karl Reverud Nils Vogt
Daniel Gassmann Smestad Harald Heide-Steen jr.
Ulf Rasch Ludvigsen Knut Lystad
Nils Svendsen Sven Nordin
Elna Raknerud Svendsen Liv Thorsen
Henry Rasmus Pettersen Arve Opsahl
Målfrid Siw Anita Andersen
Vigdis Reverud Minken Fosheim
Malcolm Antonia Ferraz
Per Ståle Lønning Per Ståle Lønning
Ole Joachim Torget Moseng
Dole Magnus Torget Moseng
Doffen Christoffer Torget Moseng
Lille Elna Turid Torget Moseng
Elizabeth II av Storbritannia Jeannette Charles

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dødssyndene på topp». TV 2 (norsk). 04.04.2008. Besøkt 8. februar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]