Hopp til innhold

Tusenårsfesten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tusenårsfesten er en ca. 80 minutter lang videofilm laget som en slags sammensmeltning mellom de to komiseriene Mot i brøstet og Karl & Co. Nesten alle karakterene var med, bortsett Trine fra Mot i Brøstet og Fru Frantzen fra Karl & Co. Alle fra de to seriene møtes i leiligheten til Karl på nyttårsaften for å feire tusenårsskiftet. TV versjonen ble senere vist på TV2 oppdelt i to episoder på 24 minutter hver.

Filmen ble utgitt på VHS i desember 1999 og ble senere sendt på TV 2.[1] I 2007 ble filmen utgitt på DVD, dette var TV versjonen, da i en noe forkortet versjon, ca 11 minutter kortere enn VHS versjonen fra 1999.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen starter i oppgangen til Karl. Uten å vite at heisen er i ustand (siden Smestad la advarsellappen ned på bakken), trykker han på heisen, og alt blir fylt med røyk. Smestad forklarer Karl at han fikser om på heisen på grunn av tusenårsskiftet.

Senere kommer Ulf inn til Karls leilighet, og inviterer ham ned til seg og Magda på nyttårsaften. Mens han er der, tar Ulf opp at det er kommet rotter i søppelskuret i borettslaget og at han vil rive det. Derfor trenger han godkjenning fra Karl, som sitter i styret. Dette blir en viktig del av handlingen i hele filmen. Siden Karl ikke ønsker å la Smestad rive skuret, da han mener Smestad er for klomsete, ringer de et firma med navn Rask Riving. Tilfeldigvis er eieren av firmaet Nils, Karls venn han bodde sammen med noen år tidligere. Karl får vite at Nils har fått 3 gutter ved navn Ole, Dole og Doffen, og ei jente ved navn Lille Elna. Henry og Elna driver norsk restaurant i Spania. Siden Nils ved et uhell klarte å rive huset til Per Ståle Lønning og skylder ham penger, tilbyr han å rive skuret for 20 000 kroner. Ulf og Nils kommer på at alle Karls venner kan feire nyttårsaften oppe hos Karl, noe han går med på.

Før nyttårsaften kommer, skjer det mye rart. Karl møter sin gamle kjæreste Målfrid og hennes forlovede Malcolm. Vigdis har fått ny mobiltelefon og stupforelsker seg i Malcolm når hun treffer ham. Ulf, Nils og Smestad planlegger nyttårsaften og Nils sliter med sin oppgave, som er potetlista. Elna og Henry skal ta flyet til Norge, men Elna klarer ikke å styre seg, når hun havner på samme fly som dronning Elisabeth, og blir arrestert av politiet etter å ha drukket seg full.

På nyttårsaften har Nils vanskeligheter med potetlista si igjen, siden det er poteter igjen etter middagen. Dette irriterer Karl, som til slutt kaster potetene. Ulf prøver å holde talene til alle sammen, til stor irritasjon for de andre gjestene. Magda tåler ikke middagen, og okkuperer toalettet. Da Smestad og Barna til Nils skal teste noen av rakettene, går det litt over styr. Filmen ender med et stort smell fra det som viser seg er den største raketten som tar med seg hele søppelskuret da den ble fyrt av ved et uhell. Barna og Smestad kommer fra det uten skader.

Forskjeller mellom VHS og DVD/TV-utgave[rediger | rediger kilde]

  • Scenen med Målfrid og Malcolm er sterkt forkortet i DVD/TV-versjonen. Dialogen mellom Karl og Vigdis om mobiltelefonen hennes er også kortet veldig ned, med store deler fjernet.
  • Alle referanser og henvisninger til Torstein er fjernet i TV-versjonen.
  • En del av festen er kortet ned i TV-versjonen.

Trivielle ting[rediger | rediger kilde]

  • Hilde Lyrån (Trine) er den eneste fra Mot i brøstet som ikke er med i denne filmen.
  • Grethe Kausland (Fru Frantzen) er den eneste fra Karl og co som ikke er med i filmen.
  • I den første scenen med ungene ser man et bilde av Elna over hodet til Nils. Det er det samme bildet som hang på veggen ved trappa i Mot i Brøstet.

Hovedroller[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Karl Reverud Nils Vogt
Daniel Gassmann Smestad Harald Heide-Steen jr.
Ulf Rasch Ludvigsen Knut Lystad
Nils Svendsen Sven Nordin
Elna Raknerud Svendsen Liv Thorsen
Henry Rasmus Pettersen Arve Opsahl
Målfrid Siw Anita Andersen
Vigdis Reverud Minken Fosheim
Malcolm Antonia Ferraz
Per Ståle Lønning Per Ståle Lønning
Ole Joachim Torget Moseng
Dole Magnus Torget Moseng
Doffen Christoffer Torget Moseng
Lille Elna Turid Torget Moseng
Elizabeth II av Storbritannia Jeannette Charles

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dødssyndene på topp». TV 2 (norsk). 04.04.2008. Besøkt 8. februar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata