Hopp til innhold

Turbo (Colombia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Turbo

Flagg

LandColombias flagg Colombia
DepartementAntioquia
Grunnlagt1840
Areal3 055 km²
Befolkning
 – Totalt
 – Metropol

159 268 (2015)
65 503
Bef.tetthet52,13 innb./km²
Høyde o.h.2 meter
Nettsidewww.turbo-antioquia.gov.co/index.shtml
Politikk
BorgermesterAlejandro Abuchar González (2016–)
Posisjonskart
Turbo ligger i Colombia
Turbo (Colombia)
Turbo
Turbo (Colombia)
Kart
Turbo
8°05′35″N 76°43′42″V

Turbo er en by og kommune i det nordlige Colombia. Det ligger ved Urabágolfen ved Det karibiske hav, og er først og fremst kjent som en havneby og en grenseby mot Panama. Den egentlige grensen er 50 km lenger nordvest, og det finnes inge kjørbar forbindelse for biler eller andre kjøretøyer, unntatt terrengmotorsykler. Kommunen har 159.268 innbyggere, hvorav 63.503 bor i selve byen (2015).[1]

Turbo er sentrum av bananproduksjonen i Nordcolombia, som her blir lastet og eksportert. På grunn av at denne formen for landbruk i lang tid var blomstrende vokste innbyggertallet i byen, særlig i 1980-årene, svært raskt. Dette førte til at det oppsto slum ved utkantene av byen. Befolkningen består hovedsakelig av Afro-Colombianere.

Byen er beryktet som en smuglermetropol, siden det er det den havnebyen som ligger nærmest Panama. Smuglervarene fraktes i små båter gjennom de relativt uoversiktlige kystområdene i Panama, og videre via Turbo til Colombia. Den relativt høye kriminaliteten i byen henger blant annet sammen med smuglingen.

I Turbo ligger det viktigste migrasjonskontoret i Nordvestcolombia. Det er praktisk uunngåelig å besøke byen hvis en skal reise til Panama over land, fordi de nødvendige formalitetene bare kan ordnes her.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Turbo ligger i det ytterste nordvest av Departemento  Antioquia, 373 km nordvest for departementohovedstaden Medellín, og er kommunen med deet størtse areal i Antioquia. Gjennomsnittstemperaturen er 28 °C. Kommunen grenser i nord mot Necoclí og Arboletas, mot øst til San Pedro de Urabá, Apartadó, Carepa og Chigorodó, i syd mot Mutatá og i Vest til Riosucio og Unguía, begge i Departemento del Chocó.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]